Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové občanky: Pozor, co v nich uvedete

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: gib, apk - 
6. listopadu 2010
15:51

V občanských průkazech bude brzy mnohem méně údajů než teď. Poslanci ale včera rozhodli, že si lidé budou moci vybrat, co v něm chtějí mít napsáno a co ne. Když si ale zvolí špatně, mohou mít pak kvůli tomu potíže.

Dámy středního věku prý nechtějí mít v občance napsáno »rozvedená«. Těm, co se často stěhují, zase dělá problémy mít zapsáno bydliště. Brzo už ti všichni dostanou možnost mít občanku bez těchto údajů.

Bez uvedení bydliště můžete mít problémy

Pokud si ale přijde člověk s občankou bez bydliště třeba do banky otevřít účet, neuspěje. Bude si muset běžet na Czech Point koupit potvrzení. Nejpozději má z občanek zmizet rodné číslo, které nahradí jen jakýsi čárový kód. Normu teď posoudí ještě Senát.

Co zmizí z občanských průkazů:
od roku 2012 rodinný stav
od roku 2017 trvalé bydliště
od roku 2020 rodné číslo

Sedm nejdůležitějších otázek o nových občankách

Kdy začnou platit?

Nové průkazy se začnou vydávat od roku 2012. V platnosti budou dva druhy elektronických občanských průkazů – s čipem a bez čipu.

Budu si muset občanku vyměnit?

Pokud vám u starší občanky nekončí platnost, měnit si ji za novou nemusíte.

Kolik zaplatím za výměnu občanky?

Při povinné výměně se neplatí nic, při ztrátě nebo v případě, že budete chtít mít novou, zaplatíte za občanku bez čipu 100 Kč. Pokud budete chtít občanku s čipem, tak vždy zaplatíte 500 Kč.

Jaký problém mohu mít, když v průkazu nebude rodinný stav?

Jisté komplikace můžete mít třeba v nemocnici, těžko totiž zjistí, zda jste skutečně rodina pacienta. Pravdou však je, že už teď je mnohdy nemožné z občanky zjistit, zda jste rodinný příslušník.

Jaký problém mohu mít, když v občance nebudu mít trvalé bydliště?

Například v bankách často požadují trvalé bydliště, třeba při zakládání účtu. Pokud byste ho v občance neměli, musíte si za peníze obstarat potvrzení.

Jaké budou mít výhody nové občanky s čipem?

Majitel občanky s čipem si do ní bude moci nechat nahrát například elektronický podpis. Do budoucna se počítá s tím, že třeba i zbrojní průkaz nebo průkaz pojištěnce.

Bude možné do občanky s čipem nahrát i řidičák?

Řidičský průkaz s občankou sloučit nepůjde, protože EU vyžaduje, aby OP a řidičský průkaz byly dva různé doklady.

hugu ( 7. listopadu 2010 11:02 )

Provedu!

husqarnowicz ( 7. listopadu 2010 10:25 )

Máš 100% pravdu.

sizitisi ( 7. listopadu 2010 09:56 )

Já osobně bych tam také některé údaje nechtěl mít.

gogo ( 7. listopadu 2010 08:41 )

se nemusí stydět za informaci, že je ženatý, ani za své rodné číslo, ani za své bydliště. Ale lidem nečestným tento stav bude jistě více vyhovovat a rozhodně přibude i lidí v této souvislosti podvedených. Před rokem 1989 existovaly občanské průkazy tzv. "občanky". V nich bylo uvedeno téměř vše. Bydliště, stav, rodné číslo, jména a datum narození všech dětí (i mimomanželských), vojenská služba, očkování, zaměstnání. Byly tam základní informace, které nikdo vůči jejich nositeli nemohl zneužít, ale které tomu , komu je vlastník předložil, poskytly věrohodné informace o člověku, který je předložil. Dnes tomu pan John říká hloupě "špiclování".... A přitom rádoby zapomíná, že dnes jsme "špiclováni" na druhou stranu mnohem více než kdy jindy. Dnes se o nás ví již i průběžně téměř vše. Co jsme komu volali či psali, kdy a kde jsme přitom stáli, kdy a kdy jsme přešli jaké náměstí, kde a v jakém marketu jsme nakupovali, kterým metrem jsme tam jeli a i z jakého pc píši tento mejl...

husqarnowicz ( 7. listopadu 2010 07:38 )

Copak je to zase za pýčovinu? Kterej magor tohle vymyslel? Komu to pomůže, k čemu to bude dobré, co to bude stát? Takhle to dopadne,když trotl dostane moc!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa