Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád Albatrosu: Lidé kradli trosky letadla!

Autor: ČTK, rvs - 
13. července 2010
11:20

AKTUALIZUJEME: V pondělí  v podvečer se U Holic na Pardubicku zřítilo do lesa armádní letadlo L-39. Pád letadla přilákal mnoho zvědavců z okolí, kteří si naprosto nepochopitelně začali z místa nehody odnášet kousky letounu.

Hořící zbytky letadla hasil vrtulník. Hořící zbytky letadla hasil vrtulník. | Jaoslav Krčál

Lidské hyeny! Jinak se tito jedinci nedají nazvat. Ještě před příjezdem policie si přišli ukořistit některé části letadla. Policie tak nyní postrádá některé kusy havarovaného letounu, což může vyšetřování výrazně zkomplikovat.

Chování těchto lidí připomíná to, co se před několika měsíci odehrálo při obrovské tragédii polského vládního speciálu u ruského Smolensku. I tam lidé chtěli zbohatnout na utrpení jiných.

Policie tak žádá všechny hříšníky, aby nakradené trosky letadla vrátili.

"Osobně jsem viděla lidi, jak sbírají trofeje. Náš náměstek chytil za flígr dva kluky, kteří našli leteckou mapu a sebral jim ji. Jinak se zatím nikdo neozval a nic nevrátil," řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Oba piloti se katapultovali

Nehoda se stala v pondělí v 18:25 hodin. Na palubě letounu z Centra leteckého výcviku v Pardubicích byly dvě osoby. Oba piloti se katapultovali a přistáli s padáky. Vyvázli pouze s lehkými zraněními.  „Při letu piloti zjistili závadu na motoru. Navedli letoun do neobydleného prostoru a katapultovali se, neutrpěli vážná zranění. Na místo ihned vyjel náčelník generálního štábu Vlastimil Picek,“ řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Zasahovali hasiči i speciální vrtulník

Na místo vyrazily posádky hasičů. Podle vedoucího lékaře krajské záchranné služby Otomara Kušičky letadlo po dopadu hořelo, vzplál i okolní les. Oba piloti podle něj vyvázli jen s velmi lehkými zraněními a vrtulník je přepravil na vojenské letiště v Pardubicích.

Policie letecké neštěstí nadále vyšetřuje. Podle posledních informací dorazili lidé z okolí na místo ještě před příjezdem policie. Zachovali se nepochopitelně!  Odnesli si některé části letadla a policii tak ztížili vyšetřování.

Video  U Holic na Pardubicku se zřítilo letadlo  - Malík David
Video se připravuje ...


Pilot a letecký odborník Richard Santus

"Je to velmi spolehlivé letadlo, nenáročné na pilotáž. Američané si do něj dávají silnější motory, lítají s ním rychlostní závody. Myslím si, že tohle Málokdy se stane havárie kvůli technické závadě. Mohla to být porucha na palivové instalaci, tedy únik paliva a jeho vznětí. Nebo letoun nasál ptáka a zahořel v kompresoru. A nebo technik zapomněl něco utáhnout, možností je víc."

 


Letoun L-39 Albatros

Letoun je všestranná cvičná stíhačka s dvouproudovým motorem. Albatros byl jednotným výcvikovým letounem armád Varšavské smlouvy a zůstává nejpoužívanějším proudovým výcvikovým letounem na světě. V České republice provozuje letouny L-39 základna taktického letectva v Náměšti nad Oslavou, Centrum leteckého výcviku v Pardubicích a také soukromý provozovatel.

 


pepazdp ( 14. července 2010 13:34 )

Vůbec nemáš představu, co jsou Cigáni všechno schopný rozkrást. Kdyby měli volný přístup do nějaké fabriky, tak ta zmizí za jediný den, to ani politici nezvládnou. Ta šrajtofle je to nejmenší, ta nestojí ani za řeč. A na rozdíl od politiků je Cigánům úplně jedno, že je při tom člověk denně vidí.

gogo ( 14. července 2010 08:23 )

"Cikáni" jsou naprostí a neškodní břídilové oproti našim politkům. Toho jsi si chlapče ještě nevšimnul ? Politici rozkradli tento stát dokonale. A ne nějaký stokrát trapně omílaný rom.... Ten Ti maximálně vezme šrajtofli... Na rozdíl od politiků, kteří kradli celé fabriky....

djaba ( 13. července 2010 22:47 )

Stejně to byly nepoužitelné trosky , hlavně když se pilotům nic nestalo a nasměrovali dopad mimo obydlenou část .Stejně se dá poznat kulový , jestli hadička nebo hřídel praskla před dopadem nebo po .

tetula ( 13. července 2010 18:59 )

Pošlite toho odborníka a "pilota" do riti. Veď nevie čo hovorí. Nalietal som niekoľko stoviek hodín do dnešného ako nadzvukový pilot LA I československej a neskôr slovenskej armády a viem o čom píšem na rozdiel od Vašeho "kecálka" a zodpovedne môžem napísať toľko, že tieto lietadlá mali vždy slabú stránku v odchádzajúcich motoroch, tak nech ten Váš debil je ticho a sa k tomu nevyjadruje. Keď ja som už profesionálne lietal na Albatrosoch on určite nebol ešte ani na svete! Prostroreký chudák!

hugu ( 13. července 2010 17:27 )

Není se čemu divit,dnes vám jsou lidé schopni ukrást i žízeň,vedro - nevedro.

Zobrazit celou diskusi