Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Kontroloři ve Smolensku: Neměli tam co dělat!

Trosky letadla po pádu nedaleko Smolenska
Trosky letadla po pádu nedaleko Smolenska  (Autor: Fakt.pl)
Autor: Fakt.pl, rvs - 
12. července 2010
18:37

Během vyšetřování tragického pádu polského vládního letadla v ruském Smolensku se objevil další skandál! Pracovníci kontrolní věže neměli potřebné certifikáty, aby mohli polské letadlo navigovat!

Další zjištění není o nic méně překvapivé. Asistent, který pracoval osudného 10. dubna na kontrolní věži ve Smolensku, tam byl převelen náhle z jiné vojenské jednotky a to pouze na daný let. Sám to potvrdil před vyšetřovateli.

"Tým v kontrolní věži ve Smolensku odporuje veškerým normám," říká Jerzy Polaczek (49), člen parlamentního výboru pro letectví. "Letadlo bylo naváděno lidmi, kteří nemají potřebné mezinárodní certifikáty k tomu, aby takovou práci mohli vykonávat.  V Polsku by bylo něco takového absolutně nemyslitelné," neskrývá své rozhořčení Polaczek.


Toto je kontrolní věž, ze které rusové navigovali polské vládní letadlo. Skandály ale nekončí... Toto je kontrolní věž, ze které rusové navigovali polské vládní letadlo. Skandály ale nekončí... | Fakt.pl

To ale stále není všechno. Jak se podařilo zjistit polskému serveru Fakt.pl, působení kontrolorů Pawla Pliusnina a Wiktora Ryzenka na věži nebylo náhodné. Ryzenko vypověděl, že byl na 10. dubna na věž ve Smolensku převelen z úplně jiného místa.

Jaké vzdělání a kvalifikaci ruští kontroloři přesně měli, není zatím jasné. Pliusnin sice vypověděl, že dokončil školu pro navigaci, ale není už jasné, jakou, a jestli vůbec absolvoval další potřebné vzdělání. U jeho kolegy Ryzenka nejsou známy vůbec žádné informace o vzdělání. Opakoval jen to, že byl ve Smolensku náhodou, protože byl původně přidělen na úplně jiné místo. Ruští vyšetřovatelé zatím polské straně žádné podrobnosti na toto téma neposkytli.

poool ( 13. července 2010 17:32 )

Vyučený zahradník, číšnický rychlokurz a tři roky praxe v dolech.

anasyi ( 13. července 2010 01:50 )

to musis vypalit

anasyi ( 13. července 2010 01:49 )

.....no a me ve spizi po tejdnu taky rostou na bramborach,ale melouny

kukuku ( 13. července 2010 00:23 )

A pokud nemá ani ten ocet, ať si na to nachčije - to má také dezinfekční a protivšivákoidní účinky.

bosomfriend ( 12. července 2010 21:49 )

a božehnáno to bylo z USA a Moskvy. Trdlíci !

Zobrazit celou diskusi