Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová přiznala zklamání, Macron zmínil „lekci roku“ a Putin velí k jednotě

Autor: ČTK, bud - 
31. prosince 2018
21:55

Solidarita, jednota i spolupráce. Tato slova, byť v různých kontextech, zaznívala v novoročních projevech předních politiků Německa, Ruska a Francie. Například ruský prezident Vladimir Putin vyzval svůj lid, aby byl jednotný a nečekal pomoc ze zahraničí. Německá kancléřka Mekelová zase v projevu zmínila, že země bude prosazovat řešení globálních problémů, například světové migrace.

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Němce k solidaritě a spolupráci, které by překonaly hluboké politické rozdělení, a aby opět všichni táhli za jeden provaz. Ve svém novoročním projevu uvedla, že Německo bude příští rok nadále prosazovat řešení globálních problémů a celosvětově převezme větší zodpovědnost.

Merkelová ve svém projevu uznala, že její vláda letos zklamala mnoho Němců, usiluje však o opětovné spojení země. Dodala také, že koncem října připravila půdu pro nový začátek, když oznámila, že nebude usilovat o funkci kancléřky pro páté funkční období. Významnou část svého projevu Merkelová věnovala obhajobě mnohostranného přístupu ke globálním problémům.

„Zvládneme výzvy naší doby pouze, pokud budeme držet pohromadě a spolupracovat přes hranice s dalšími,“ uvedla. Německo od 1. ledna začíná dvouletý mandát nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Podle svých slov je Merkelová také odhodlána učinit Evropskou unii silnější a schopnou přijímat rozhodnutí. S Británii pak chce udržovat úzkou spolupráci, navzdory jejímu odchodu z EU.

Putin: Spoléhejme na sebe

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ve svém novoročním poselství k milosrdenství a duševní štědrosti. Rusové by podle něj měli čelit výzvám nadcházejícího roku společně jako silný a jednotný tým, na pomoc ze zahraničí spoléhat nemají.

Rusko podle Putina čeká v roce 2019 mnoho výzev v ekonomice, vědě a technologiích, vzdělávání, kultuře i v dalších oblastech. „K tomu, aby země směřovala k lepšímu, je potřeba, abychom byli jednotní,“ zdůraznil prezident. „Dokázat to můžeme jen společně. Pomocníky jsme nikdy neměli a mít nebudeme,“ prohlásil a ruským občanům popřál radosti a blahobyt a Rusku mnoho úspěchů a prosperitu.

Macron chce lepší Francii

Hněv, který letos vyplul ve Francii na povrch, ukázal, že Francouzi nerezignovali na víru v lepší budoucnost. Ve svém projevu to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, aniž by přímo zmínil hnutí žlutých vest, jehož protesty v posledních týdnech otřásaly francouzskou politikou i jeho pozicí. Francie podle šéfa Elysejského paláce může být lepší a musí se o to snažit.

V uplynulém roce se podle Macrona ve Francii objevil hněv namířený proti nespravedlnosti, proti někdy nesrozumitelnému směru, jakým se ubírá globalizace, proti administrativnímu systému, který se stal příliš komplexním a který postrádá laskavost, i proti hlubokým změnám ve společnosti, které se dotýkají identity. „Tento hněv nám ukázal jednu věc: Nerezignovali jsme. Naše země chce budovat lepší budoucnost… To je v mých očích lekce roku 2018,“ řekl Macron.

dragomira ( 1. ledna 2019 15:27 )

Z Evropské politiky se mi chce už delší dobu pouze zvracet a z té české 2x tolik, viz kavarensky sluníčkářsky odpad!

jarypadlo ( 1. ledna 2019 10:26 )

Zklamámí mohli přiznat všichni Němci z té khrávy,ona chce silnější a bezpečnější Evropu s islámem??? Ze zde uvedených vládců měl smysluplný projev opravdu jedině Putin.Asi protože je realista a vlastenec.Rusko totiž má staleté zkušenosti s napadáním ať to byl Napoleon nebo Áda Hitlerů.

asijo ( 1. ledna 2019 04:19 )

Rusáci pijou vodku,ale ty okenu,proto se ti rozpadá mozek.

zacoaproc ( 1. ledna 2019 01:24 )

Pane Babiš vše nejlepší do roku 2019, mnoho zdraví a štěstí a lásky a úspěchů v osobním životě i v podnikání i v politice přeji občané ČR a děkujeme že jste. To stejné přejeme i panu prezidentovi Zemanovi

vihor ( 31. prosince 2018 22:28 )

Všechny ty velkohubé státnické řeči mají jedno společné. Potřebují miliony poslušných ovcí, které na to všechno vydělají, odpracují a budou držet hubu a krok. Koncentráky i Gulagy byly asi k lítosti těchto státníků zrušeny, tak jim nezbývá než vyzývat k jednotě a překonání rozdílů. A v tom je to jejich skryté prohlášení. Nepotřebují individuality, nezajímají je potřeby jednotlivců, ale chtějí poslušné stádo, které vydělá na jejich megalomanské cíle. Pro německé vládní politiky jsou znásilněné, ubodané a postřílené oběti přistěhovalců bezvýznamné, hlavně když má kdo makat v jejich fabrikách. Rusáci jdou přes mrtvoly vždycky, ale drží to díky tomu, že obyvatelstvo je věčně nalité vodkou. Macron také chtěl nařídit celé Francii "pochodem v chod", jenže tam ti lidé nejsou tak hloupí a dokázali se mu chytře postavit a zablokovat jeho velkopanské metody. Takže přestože státníci chtějí jednotu, obyčejný lid by měl naopak ukazovat individualitu, jako ve Francii, pokud nechce být jen ovládaným stádem ku prospěchu úzké skupiny mocipánů. PF 2019

Zobrazit celou diskusi