Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch u školy zabil nejméně tři lidi. Šest dětí v Somálsku utrpělo zranění

Autor: peb, ČTK - 
2. září 2018
13:15

Nejméně tři mrtvé a 14 zraněných si vyžádal výbuch v somálském hlavním městě Mogadišu. Podle policie sebevražedný atentátník odpálil vozidlo plné výbušnin a počet mrtvých a zraněných se může zvýšit.

Policejní velitel Mohamed Hussein řekl agentuře AP, že útočník chtěl rychle projet kontrolním stanovištěm, bezpečnostní síly ho však zastavily. To ho přimělo, aby odpálil vozidlo poblíž brány oblastního velitelství. Výbuch poškodil budovy v okolí, včetně školy a mešity.

Podle některých agentur jsou mezi mrtvými pracovníci bezpečnostních sil a mezi zraněnými šest dětí. Agentura AP uvedla, že mezi mrtvými je i dítě. Jeden z obyvatel oblasti agentuře AFP řekl, že většina studentů naštěstí opustila školu krátce před výbuchem, protože měli přestávku.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V zemi často útočí extremistická skupina Šabáb, která je považována za odnož teroristické sítě Al-Káida. Hnutí usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a chce zavést v zemi islámské právo šaría. Organizace má v současnosti na svědomí nejvíce krvavých teroristických útoků ze všech džihádistických skupin v Africe.

Zobrazit celou diskusi