„Kromě obrovského množství navršeného stavebního materiálu pod zborcenou střechou komplikoval v noci práce i silný déšť,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Už ve čtvrtek v podvečer a večer sutiny pod zborcenou střechou dvakrát propátrali dva služební psi specializovaní na hledání zavalených lidí, ale bez přesnějšího výsledku. Plochu osvětlovala silná balonová světla.

Sousedé na místě spekulovali, že se mohl pokusit o sebevraždu. Mnohokrát prý vykřikoval, že se zabije. „Ale taky se tu mluví o tom, že odebíral plyn načerno,“ řekl jeden z místních mužů.

„Na místě celou noc opatrně pracoval víceúčelový kloubový traktor Huddig ze Záchranného útvaru v Hlučíně, více než dvě desítky profesionálních hasičů a také vyšetřovatelé požárů hasičského sboru a policie,“ dodal Kůdela a pokračoval: „Po prohledání větší části sutin, včetně podsklepení, byly pátrací práce zastaveny s tím, že žádná druhá osoba v sutinách zříceného objektu není.“

Střechy museli rozřezat

Traktor nejprve odňal z ruin domku speciálními kleštěmi obě plechové střechy, položené po rekonstrukci domku na sobě, které se po výbuchu sesunuly na úroveň přízemí. „Velké střešní plechy předtím hasiči nařezali na užší pláty rozbrušovacími pilami, aby zjednodušili traktoru práci,“ popsal práce Kůdela.

Traktor opatrně odsunoval trámy a střešní desky. Sutiny, které prohledávali hasiči a kriminalisté, jsou postupně odváženy na skládku odpadů.

Výbuch v domě nastal ve čtvrtek okolo půl čtvrté odpoledne. Co jej způsobilo, se zatím neví. Z trosek ve čtvrtek záchranáři vyprostili vážně zraněného muže (60), který utrpěl hluboké popáleniny na hlavě, rukou a nohou, celkem asi na 40 procentech povrchu těla. Předběžná škoda na domě je odhadová na 2,5 milionu korun.

Fotogalerie
34 fotografií