Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Rusové chtějí oživit mamuta i lvy jeskynní. Staví klonovací centrum

Autor: Mii - 
1. září 2018
18:40

Velké klonovací centrum plánují Rusové postavit nedaleko sibiřského města Jakutsk. Jeho cílem má být snaha přivést k životu prehistorické druhy zvířat s využitím zakonzervované DNA. Prvním zvířetem, které se Rusové budou snažit naklonovat, má být mamut srstnatý. V plánu mají ale i prehistorické nosorožce, lvy jeskynní nebo druh dlouho vyhynulých koní. Informuje o tom web britského deníku Mirror.

Plány na výzkumné centrum světové třídy má oznámit ruský prezident Vladimir Putin příští měsíc na 4. Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku. Zamýšlené středisko totiž ještě nemá zajištěné finance – aktuálně poptává 129 milionů korun.

Nacházet by se mělo v podzemí pod sibiřským městem Jakutsk. Lokace byla vybrána z toho důvodu, že ji obklopuje stále zamrzlá zem (tzv. permafrost), ve které byly nalezeny jedny z nejdůležitějších paelontologických nálezů současnosti – chlad organismy skvěle konzervuje. Více než 80 procent všech existujících vzorků ze čtvrtohorního období pleistocénu bylo například nalezeno právě kolem Jakutsku.

Výzkum mamutů a snahy o jeho budoucí oživení již běží. Ruští vědci na něm pracují s odborníky z Jižní Koreje, kteří by v novém centru také měli pobývat. Z prehistorických pozůstatků se snaží extrahovat DNA zvířete a z ní zjistit, jak tito tvorové žili a fungovali. Pokusy o jejich naklonování nastanou až v poslední fázi.

Mamuti nepřežili změny klimatu

Mamut srstnatý pobýval na zemi společně s lidmi. Ti jej rádi lovili - používali z něj kosti, kly, srst i maso. Šlo přitom o mohutného tvora – mohl vážit až šest tun a být vysoký až 3,5 metru. Vyhynul na konci pleistocénu, tedy zhruba před 10 tisíci lety.

Existují ale domněnky, že malé izolované populace mamutů přežily mnohem déle. Jedna skupina se měla usadit na Aljašce a měla vyhynout před 5 600 lety a jedna přežila na Wrangelově ostrově v Severním ledovém oceánu. Ta měla vyhynout dokonce teprve před 4000 tisíci lety.

Co přesně způsobilo jejich úhyn, není jisté. Vědci se domnívají, že za to mohla kombinace několika faktorů, hlavně změny klimatu a lov ze strany lidí. Pokud by se klonování podařilo, mamuti by byli umístění do sibiřského přírodního parku Pleistocén.

Centrum bude zkoumat i nemoci

Ruská snaha není ojedinělá. Oživit prehistorické tvory pomocí DNA se snaží i výzkumný tým na Harvardské univerzitě vedený profesorem Gerogem Churchem. Do konce roku 2020 chce umístit mamutí geny do embrya slona. Ruské centrum by rádo zašlo ještě dál. Plánuje také výzkum širší škály zvířat včetně jeskynních lvů.

Věnovat se rovněž bude výzkumu nemocí a způsobům ochrany před nimi. „Nestudujeme jenom zvířat z pleistocénu – další linkou bude historie lidského osídlení na severovýchodě Ruska,“ nastínila další využití centra doktorka Lena Grigorieva, která se na jeho vzniku podílí.

„Severní etnické skupiny mají unikátní genetickou strukturu. Podobný výzkum nám pomůže porozumět vzácným genetickým nemocem, jejich diagnózám a prevenci,“ dodala odbornice.

Zobrazit celou diskusi