Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpečná kocovina. Nesedejte s ní za volant, varují vědci

Autor: peb - 
26. srpna 2018
11:32

Nejen alkohol, ale i kocovina je nebezpečná. Psychologové na univerzitě v Bathu zjistili, že lidé s kocovinou mají zhoršené psychomotorické schopnosti, jako je například rychlost a koordinace. Lidé s kocovinou mohou být nebezpeční za volantem a v práci toho zrovna moc neudělají.

Lidé obyčejně vyčkávají, až z jejich krve vymizí alkohol, než usednou za volant. Nová studie ale naznačuje, že schopnost řídit auto je narušena i poté, co už řidič v těle žádný alkohol nemá.

Výzkumníci dále upozorňují na to, že spousta pracovišť má směrnice, které zakazují být v práci pod vlivem alkoholu, ale málokterá už pamatují na následky den po jeho užití. Zaměstnanci na určitých pozicích by si měli být vědomi toho, že jejich výkon kocovinou výrazně utrpí.

Kocovina je podceňovaná a neprozkoumaná 

„Naše výsledky ukazují, že stav po pití alkoholu může mít vážný negativní vliv na práci a řízení auta,“ řekl jeden z autorů studie, doktor Sally Adams. Výzkum v této oblasti také ukázal, že je toto téma do velké míry neprobádané. 

„Výzkum ukazuje, že zkoumání kocoviny je dlouhodobě limitované a nekonzistentní.“ Vědci jsou proto připraveni se blíže podívat na skutečné ekonomické náklady a rizika stavů po prohýřených nocích.

zlymikes ( 26. srpna 2018 14:54 )

A kolik stál ten výzkum? To se vědci každý den nalili a pak zkoumali? To mohli zajít do Pražské kavárny a měli to levnější. Ovšem bez Kalouska, ten je nalitý imrvere

Zobrazit celou diskusi