Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evakuace turistů a záplavy kvůli hurikánu: Na Havaji vyhlásili stav ohrožení

Autor: ČTK, AKu - 
24. srpna 2018
10:33

Hurikán Lane, který trápí Havajské ostrovy, zeslábl ze čtvrtého na třetí stupeň pětistupňové škály, nadále však s větrem dosahujícím rychlosti 190 kilometrů představuje pro souostroví nebezpečí. I kvůli tomu, že již stihl způsobit bleskové záplavy, při kterých evakuovali i turisty. Hlavní havajské pláže zatím nezasáhl. Lidé se však připravují na další komplikace.

Model pohybu hurikánu podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nepředpokládá, že se živel dostane na pevninu. Na ostrovech nicméně platí stav ohrožení.

Hurikán i tak nyní nejvíce trápí ostrov Havaj, který je znám též jako Velký ostrov. V některých oblastech tam již podle portálu AccuWeather napršelo okolo 50 centimetrů, což vyvolalo bleskové povodně. Pod vodou se ocitly ulice města Hilo na východě ostrova, kde za posledních 24 hodin napršelo přes 30 centimetrů, což je více než běžně za celý srpen.

V Hilu záchranáři evakuovali pět turistů z Kalifornie, jejichž prázdninový dům ve čtvrtek zatopila voda. Suzanne Demeraisová, jedna ze zachráněných, uvedla, že při příjezdu na dovolenou protékal kolem domu malý potůček, který se ale rychle změnil v dravou řeku.

Úřady varují obyvatele, aby se nesnažili projet zatopenými oblastmi, neboť voda je mnohdy hlubší, než se na první pohled zdá. Valící se voda navíc řadu silnic podemlela. Pobřeží Velkého ostrova objíždí policie a varuje surfaře a plavce před vysokými vlnami, které mohou být až šestimetrové. Úřady rovněž vyzvaly obyvatele, aby si vytvořili alespoň čtrnáctidenní zásoby vody, potravin a léků.

Hlavních pláží na turisticky nejexponovanějším ostrově Oahu s hlavním městem Honolulu se zatím nepřízeň počasí nedotkla. Všechny školy byly ale nejméně na dva dny uzavřeny a místní rafinerie zastavila provoz.

Hurikán postupuje z jihu na sever a postupně se podle NHC bude podél souostroví stáčet na západ.

Na ostrově Havaj platí varování před tropickou bouří, na severněji položených ostrovech Maui, Molokai či Oahu je vyhlášeno varování před hurikánem. Hurikán bude souostroví sužovat po celý víkend a v neděli odpoledne místního času (v noci na pondělí SELČ) by měl zeslábnout na tropickou bouři.

Prezident Donald Trump vyhlásil na Havajských ostrovech stav ohrožení, který místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc. Všechny přístavy jsou uzavřeny, i přístav Pearl Harbor vyklidila většina vojenských plavidel americké armády.

Živel v regionu zkomplikoval leteckou dopravu. Aerolinky United Airlines zrušily na dnešek všechny lety na ostrov Maui, posílily ale spojení z Honolulu do San Francisca, aby vyšli vstříc lidem, kteří chtějí souostroví opustit. Všechny lety zrušily místní aerolinky Ohana by Hawaiian, které Honolulu spojují s ostrovy Molokai, Lanai a Kapalua.

Video  Hurikán, kulový blesk a výbuch sopky: Extrémy počasí rozhodují, jak bude v Česku  - Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi