Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muslimové zahajují pouť do Mekky: Dlouhé kilometry v úmorném vedru přes 40°C

Autor: peb, ČTK - 
19. srpna 2018
11:20

V Saudské Arábii dnes začínají obřady spojené s poutí do Mekky, na kterou se letos chystají téměř 2 miliony muslimů. Bezpečnost budou V Mekce zajišťovat tisíce vojáků a policistů.

Pouť do Mekky, neboli hadždž, je vedle vyznání víry, modlitby, půstu a almužny pátým pilířem islámu. Nejméně jednou za život ji má vykonat každý věřící muslim, pokud mu to zdraví a prostředky dovolí. Vyznavači islámu věří, že každoroční rituály kopírují pouť vykonanou prorokem Mohamedem v 7. století.

Poutníci nejprve musejí prohlásit, že chtějí pouť vykonat. Až pak mohou vstoupit do areálu pouti. Obléknou se do bílých oděvů stírajících společenské a majetkové rozdíly mezi nimi a pak se už v době pouti neholí, nestříhají, nečešou ani nepoužívají voňavky.

Poutníci ujdou ve 42 stupních 15 kilometrů denně

První poutní den sedmkrát obejdou proti směru hodinových ručiček svatyni Kabu v areálu Velké mešity v Mekce, jejímž směrem se muslimové kdekoli na světě obracejí při svých každodenních modlitbách. Po obkroužení Kaby následuje rituální pochod k pahorkům Safá a Marva a věřící mezi nimi sedmkrát proběhnou. Prvního dne ještě poutníci odejdou do údolí Miná, kde přenocují v připravených klimatizovaných stanech.

Teploty v Mekce a údolí Miná se mají v příštích dnech pohybovat kolem 42 stupňů Celsia, přičemž poutníci ujdou každý den pět až 15 kilometrů. Také se musejí vypořádat s dlouhými frontami a tlačenicemi. Podle agentury AP nabízí pouť účastníkům možnost cítit se blíže k Bohu v čase mnoha problémů muslimského světa, jako je působení extrémistů na Blízkém východě.

Více o pouti Hadždž čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkli ( 19. srpna 2018 11:42 )

A co, že jdou v úmorném vedru? My jsme je tam neposlali ani jsme je nenutilo, tak co s tím autor-ka vopruzuje. Tak ať tam jde o kolo nich běhat a dělat jim ventilátor .... Jeden.

Zobrazit celou diskusi