Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jakarta se potápí, do roku 2050 prý zmizí pod hladinou moře. V ohrožení jsou i Benátky

Autor: Darina Jíchová - 
22. srpna 2018
20:35

Indonéské hlavní město Jakarta se potápí. Odborníci se domnívají, že pokud bude tento problém dál přehlížen, do roku 2050 město, které je domovem milionů lidí, zcela zmizí pod hladinou moře. Jakarta se rozkládá na bažinaté zemi na pobřeží Jávského moře, skrz město protéká 13 řek a jsou zde velmi časté záplavy. Za rok Jakarta klesne až o čtvrt metru. Není však jediným městem, kterému hrozí potopení. Se stejným problémem se potýkají například Benátky, napsala stanice BBC.

„Potápění měst nesmíme brát na lehkou váhu. Pokud se podíváme na naše propočty, v roce 2050 bude 95 % severní Jakarty zcela pod vodou,“ uvedl Heri Andreas, který se posledních 20 let věnuje studiu potápějící se Jakarty. „Za posledních 10 let město kleslo o 2 a půl metru, severní část už je z poloviny pod hladinou moře,“ vysvětlil Andreas. „Jakarta se navíc potápí rychleji než ostatní pobřežní města,“ dodal vědec.

Dopad fenoménu je patrný nejvíce na severu Jakarty, v oblasti Muara Baru, kde jsou opuštěné zaplavené budovy. Obyvatelé se mnohdy snaží své domy zachránit a najít nějaké řešení, jak v částečně zatopených domech dál žít. „Pokud narazíte na zcela opuštěnou budovu, je nestabilní, jinak by ji lidé neopustili,“ popsal Andreas.

Mizející Jakarta

„V ulicích se prohánějí vlny a může se stát, že lidem podrazí nohy. Někdy voda s odlivem ustoupí, jindy zůstává stát na cestách,“ uvedl obyvatel Muary Baru Ridwan. „I když vodu nevidíte, půda je jí nacucaná a země se na mnoha místech propadá. Každým rokem se to zhoršuje,“ dodal Ridwan.

Jakarta je od 17. století důležitým přístavním městem, přímo na pobřeží žije směsice drobných obchodníků, chudiny a bohatých Indonésanů. Fortuna Sophia žije ve vile s výhledem na moře, uvedla, že pokles jejího domu není ještě plně viditelný, ale na nosných stěnách se postupně objevují praskliny. „Snažíme se to opravit, zedníci mi řekli, že na vině je klesající půda,“ řekla Sophia.

Mnohem větší problémy mají ale lidé přímo v přístavu. „Každý rok tu hladina stoupne asi o 5 centimetrů,“ uvedl Mahardi, místní rybář. Potápění města se týká celé Jakarty, přesto agentury nepřestávají stavět další domy a výškové budovy a dál zatěžují klesající půdu. „Dokud se byty prodávají, bude se dál stavět,“ prohlásil Eddy Ganefo, poradce ministerstva pro městský rozvoj.

Benátky patří mezi města, kterým hrozí, že klesnou pod vodní hladinu. Benátky patří mezi města, kterým hrozí, že klesnou pod vodní hladinu. | reprofoto/twitter

Dočasné řešení

Místní úřady doufají, že městu pomůže 32 kilometrů dlouhá zeď Velká Garuda, jejíž stavba stála několik miliard korun. Jakarta chce rovněž využít uměle vytvořené laguny, kam by se voda zatopující město dala odčerpat. Tuto metodu využívá Nizozemsko a Jižní Korea. Nizozemci však varují, že jde jen o dočasné řešení, které Jakartě poskytne dalších 30 let, než se potopí.

„Situace má jediné řešení, a to zastavení veškerého čerpání podzemní vody. Indonésané se budou muset spoléhat na jiné vodní zdroje – přehrady, dešťovou vodu a vodu z řek,“ věří Jan Jaap Brinkman z nizozemského výzkumného institutu Deltares. I jeho návrh má však mnoho nedostatků a vědci se domnívají, že pro Jakartu není vhodný.

Dovolenkový ráj v ohrožení

Mezi deseti nejohroženějšími městy, kterým hrozí potopení, patří také italské Benátky. Město, které proslulo svými kanály a gondolami, se pomalu potápí. Na vině jsou podle odborníků převážně zaoceánské parníky, které u přístavu kotví. Nezpůsobují tak jen záplavy turistů, ale i postupný pokles města. Vědci zaznamenali, že se benátské budovy každoročně o pár milimetrů propadají. Situaci neprospívá ani stoupající hladina moře.

jasnovidec01 ( 22. srpna 2018 21:59 )

V roce 2050 jich bude spousta už prdět do urniček ,tak není nutná žádná sbírka haha

jiri novotny ( 22. srpna 2018 21:06 )

Nesložíme se našim politikům na letenky do Jakarty ?

Zobrazit celou diskusi