Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Viděla jsem mrtvoly, spálené vozy.“ Řecká tragédie rozplakala i záchranáře

Autor: base, ČTK - 
24. července 2018
18:17

Nepředstavitelný pohled, který otřásl i otrlými záchranáři. Lesní požáry v Řecku si vyžádaly nejméně 74 mrtvých a přes 180 zraněných, z nichž řada bojuje o život. Mezi oběťmi jsou i Poláci. Žena se svým synem zemřela, když před ohnivým peklem prchali do vody. Jejich člun se převrhl a oba s dalšími osmi lidmi utonuli, informuje web Mirror. Řadu lidí při požárech v Řecku zachránil jen skok do moře a plavání co nejdál od břehu, napsala v úterý agentura AP s odvoláním na svědectví několika přeživších. 

Podle přeživších oheň přišel náhle. Skupina přátel se musela dát na útěk. Když se dostali na pláž, skočili do moře. A protože se dusili štiplavým kouřem, byli nuceni plavat dál od břehu. Kvůli kouři ale pořádně nevěděli kam.

Stejný vichr, který rozněcoval plameny na břehu, vytvářel vysoké vlny, přes které neviděli o nic víc než přes všudypřítomný dým. Nakonec je chytil silný proud a odnesl dál na moře. Skupina se držela na hladině dvě hodiny, než se objevila záchrana v podobě rybářského člunu s egyptskou posádkou.

Nikose Stavrinidise vytáhli do bezpečí. Stejně tak jeho manželku a dva přátele. Ale další dva, ženu se synem, už nikoli. Zmizeli ve vlnách, uvedla AP.

„Je to hrozné vidět člověka vedle vás, jak se topí a jak s tím nemůžete nic dělat,“ svěřil se Stavrinidis se zlomeným hlasem. „Bude mě to navždy pronásledovat,“ dodal.

Manželé v řeckém přístavu Rafina, ležícím východně od metropole Atén, chystali své letní sídlo před příjezdem dcery, když je překvapil jeden z nejnebezpečnějších požárů v zemi za více než deset let.

„Stalo se to velmi rychle, oheň byl nejprve daleko, pak na nás začaly padat jiskry a náhle byly plameny úplně všude,“ řekl Stavrinidis. „Nedalo se určit, odkud vítr vane, bylo to neuvěřitelné, nikdy jsem v životě nic takového nezažil,“ dodal.

A tak běželi a vydali se na pláž, ale ani tam nebyli v bezpečí. „Utíkali jsme k moři, museli jsme plavat kvůli kouři, ale nic jsme neviděli,“ pokračoval muž. Unášel je silný proud, kouř je oslepoval a lidé ve vodě se snažili udržet se nad vodou. Museli dál od břehu, aby se dýmem neudusili.

Když se objevil rybářský člun, členové jeho posádky naskákali do vody v oblečení, aby plavcům co nejdříve poskytli pomoc. Na palubě jim uvařili čaj a udržovali v teple. „Byli skvělí,“ řekl Stavrinidis o egyptských zachráncích.

 Starosta Vangelis Bournos z okresu Rafina-Pikermi řekl, že je zničeno více než 1 000 budov a nad 300 aut. Podle něj je i více mrtvých, než je dosud oznámeno. „Nechci si připustit, že máme tolik mrtvých. Doufám, že počet nepřesáhne tříciferné číslo,“ řekl starosta.

„Škody jsme se snažili omezit, ale nešlo jim zabránit. 50 procent pláží z Kokkino Limanaki bylo spáleno, 98 procent z Mati. Můj dům byl spálen a moje rodina byla v nebezpečí. Moje auta byla spálena. Situace se vymkla kontrole,“ popisuje situaci starosta.

Obec Mati lehla popelem

Lidé se také snažili uniknout před požárem autem nebo na motorce k nejbližší pláži, bohužel někteří z nich byli nalezeni mrtví.

Lidé se také pokoušeli najít únikovou cestu, ale bohužel to nestihli včas a ztratili se. Drželi se pospolu a tak je i našli. „Záchranář mi popsal šokující obraz, 26 lidí bylo pevně schoulených na poli asi 30 metrů od pláže,“ řekl ředitel řeckého Červeného kříže Nikos Economopoulos.

Obraz zkázy pohnul i otrlými hasiči a záchranáři. „Velitel plakal,“ popsal místní reportér.

Mirror zveřejnil výpověď jedné ženy: „Mati již neexistuje jakožto místo k bydlení. Viděla jsem mrtvoly, spálené vozy. Mám štěstí, že jsem stále naživu.“

Video  Požáry v Řecku  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi