Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Markéta a Mirek si v Turecku odsedí 6 let! Soud Čechům potvrdil přísný trest

Autor: ČTK - 
23. července 2018
15:33

Šest let ve vězení si v tureckém kriminále odsedí Markéta Všelichová a Miroslav Farkas. Trest jim potvrdil turecký nejvyšší soud. Češi už v Turecku nemají další možnost odvolání, ale mohou se pokusit podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, doplnila.

"Nejvyšší soud v Ankaře potvrdil původní verdikt soudu nižší instance ve výši šest let a tří měsíců pro oba Čechy," uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Ministerstvo se o rozsudku dozvědělo od právních zástupců Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří jsou v Turecku zadržováni od listopadu 2016. Byli odsouzeni za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Dvojice již v Turecku vyčerpala všechny možnosti, jak verdikt zvrátit, může se ale obrátit na Evropský soud pro lidská práva. "Česká republika se v případě podání stížnosti může připojit na stranu stěžovatele. Nelze ale předjímat, zda soud případ přijme," uvedla Valentová.

Ministerstvo zahraničí bude podle mluvčí případ dál sledovat. Náměstek ministra pro řízení právní a konzulární sekce Martin Smolek již požádal o jednání se zástupci tureckého ministerstva zahraničí a spravedlnosti.

Všelichová a Farkas zůstávají ve věznici ve Vanu na jihovýchodě Turecka. Jejich fyzický stav je dobrý a jejich rodiny jsou v kontaktu s českou konzulkou, řekla Valentová.

zdenekkseneda ( 23. července 2018 19:06 )

A máš to zadarmo.

Ander ( 23. července 2018 17:45 )

Bojovat měli doma,pacholci......u voleb nebyli,proto tak dopadli! Trest není dostatečný!

agfor ( 23. července 2018 16:32 )

Chtěli zažít dobrodružství, tak ho mají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání