Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi v Turecku museli s trestem počítat, šance na snížení je mizivá, tvrdí exministr

Autor: vei, simao - 
5. srpna 2017
05:54

Dva mladí Češi – Markéta Všelichová a Miroslav Farkas - dostali u soudu v Turecku 6 let a 3 měsíce za údajnou podporu teroristické skupiny. Nyní čekají na odvolací soud, ten by jim mohl trest zmírnit. Šance na to není velká, míní exministr zahraničí Cyril Svoboda. Odsouzení české dvojice podle něj může být výstrahou pro další i trestem za to, že ČR podporuje kurdské milice YPG a nepovažuje je za teroristy. Za zmírnění trestu nemá Česko moc co nabídnout, dodává.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda dvojici Čechů příliš šancí na zmírnění trestu nedává. „Jsem skeptický a myslím, že je téměř nulová šance, že bude rozsudek nějak výrazně zmírněn,“ řekl Blesk.cz o odvolacím řízení s Markétou a Mirkem, kteří se ocitli za tureckými mřížemi.

Museli počítat s tím, že mohou nastat takové důsledky jejich chování, protože každý, kdo jede do této oblasti, každý, kdo se angažuje ve věci podpory kurdských milic – a to jakkoliv - tak musí počítat s tvrdou reakcí Turecka,“ podotýká Svoboda.

Svoboda: Mohli dopadnout ještě hůř

Exministr neočekává, že by Češi mohli být např. jen vyhoštěni ze země se zákazem dalšího vstupu. Podpora kurdských milic je totiž z tureckého pohledu vnímána skutečně závažně. 

Markétu a Mirka zadrželi Turci loni 13. listopadu, měli u sebe materiály, letáky a fotografie spojené s milicemi YPG. Ty sice Česko za teroristy nepovažuje, podle Ankary jsou však kurdští vojáci bojující s ISIS či s režimem syrského prezidenta Bašára Asada, ale také prosazující vlastní stát napojeni na PKK - zakázanou Stranu kurdských pracujících. A ta je za teroristy považována i v EU.   

I proto Svoboda neočekává ani nějakou velkou vstřícnost od tureckých soudů, protože by tím prý vyslaly jasný signál ostatním, kteří by chtěli podniknout podobnou cestu jako Markéta s Mirkem.

Češi navíc podle bývalého ministra mohli dopadnout ještě hůř. „Je to trest - a nemyslím z pohledu České republiky - který není příliš vysoký za podporu ′terorismu′ a nemyslím si, že by Turecko v tomto ohledu projevilo jakoukoliv velkorysost, protože jakákoliv velkorysost ze strany Turecka by znamenala, že by i další jezdili na turecké území a angažovali se ve věci kurdské otázky. A to je to, co je podle mého pro Turecko nepřijatelné,“ míní Svoboda.

Češi poslali Kurdům samopaly i náboje

Podpora kurdské otázky je tak podle někdejšího šéfa české diplomacie v Turecku trestaná skutečně nemilosrdně. Markétě a Mirkovi prý navíc mohl uškodit i fakt, že Kurdy podporuje také česká vláda.

V minulosti jim kupříkladu poslala tisíce samopalů a miliony nábojů. „To hraje další roli, že Česká republika podporuje kurdské milice – to znamená, že nemůžeme očekávat od Turecka nějakou vstřícnost. Bohužel. Nicméně já si přeji, aby se našim občanům pomohlo maximálně,“ pokračuje pro Blesk.cz Svoboda, který je dnes ředitelem Diplomatické akademie.

České ministerstvo zahraničí podle jeho mluvčí Michaely Lagronové čeká na originál tureckého rozsudku. Další kroky ale podnikne nejspíš až za pár týdnů. Dokument bude totiž potřeba úředně přeložit a poté zanalyzovat. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce o dalším postupu v procesu dál mluvit se svým protějškem Mevlütem Çavusogluem.

Musíme zkoumat, co nabídnout Turkům, říká exministr

Zaorálek bude u tureckého ministra žádat o „korektní odvolací řízení“, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě po vynesení rozsudku. Ministerstvo prý bude oběma odsouzeným dál poskytovat konzulární pomoc a zprostředkovávat kontakt s tureckými úřady i rodinami.

Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

A mělo by dělat nejen to. „Musí vyjednávat, musí zkoumat, co by se dalo nabídnout. Určitě musí oslovit všechny organizace, které mohou pomoci na území Turecka – to znamená nějaké nevládní organizace, advokátní komoru a podobně. To zajišťuje diplomacie na místě,“ popisuje praxi exministr Svoboda.

Bude to prý ale těžký oříšek, protože turecká justice dle Svobody není zcela nezávislá na místní politice. A navíc, Česká republika momentálně nemá Turecku momentálně příliš co nabídnout, podotýká exministr.

„Teď toho není moc. Téměř nic. Politicky potřebujeme naopak Turecko my, aby nám pomáhalo v boji proti ilegální migraci. Evropa potřebuje stále něco po Turecku. Turecko naopak jediné, co po Evropě žádá, je bezvízový styk a samozřejmě, že Turecko ví, že v Evropě není nálada na bezvízový styk,“ podotýká Svoboda.

Zemanův telefonát? Neuškodil by

Nemyslí si ale, že by se politicky situace dvou Čechů dávala do souvislosti právě s vyjednáváním o bezvízovém styku. A co kdyby se do situace vložil např. prezident Miloš Zeman?

„Telefonát (prezidenta) nemůže uškodit, ale nemyslím si, že to výrazně pomůže. Podle mého názoru má ministr Zaorálek nebo někdo do Turecka zajet. Aby ukázal skutečný zájem o naše občany a přímo s těmi lidmi jednal na místě,“ dodal Svoboda.

 

salto ( 7. srpna 2017 07:53 )

Havlova mládež

montevideo ( 5. srpna 2017 11:00 )

Přesně tak. A se soudem doživotí.

montevideo ( 5. srpna 2017 10:40 )

Dopadli ještě velmi dobře. Trest je mírný, tak ať si ho odpykají, "bojovníci"!

eda22 ( 5. srpna 2017 07:15 )

Fotí se v uniformách se zbraněmi, vystavují to na sociálních sítích a nemají ani kamarády dost rozumné na to, aby ty sociální sítě včas vyčistili. Stát tu opravdu není od toho, aby zachraňoval blázny, kteří navíc předtím byli varováni. Tu z Libanonu, tu z Pákistánu, tu z Turecka...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa