Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matce čtyř dětí hrozila smrt. Stoupenkyni ISIS z Francie poslali na doživotí

Autor: ČTK - 
3. června 2018
11:46

Když letos v únoru přišla k soudu se synkem v náručí, soudce tím neobměkčila. Francouzka Méline Boughedirová - matka čtyř dětí, jejíž muž byl bojovníkem Islámského státu - dostala v Iráku doživotí. Do země přišla ilegálně, zajali ji při osvobozování Mosulu od džihádistů. Tři její děti již vyhostily, čtvrté to nyní čeká.

Irácký tribunál dnes odsoudil Francouzku Mélinu Boughedirovou k doživotnímu vězení za příslušnost k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Oznámila to agentura AFP.

Sedmadvacetiletá Boughedirová byla se svými čtyřmi dětmi zadržena při loňském osvobození Mosulu od bojovníků Islámského státu, k nimž patřil i její manžel. Boughedirová byla v prvním procesu letos v únoru už odsouzena k sedmi měsícům vězení za ilegální vstup do země.

Kasační soud ale v dubnu rozhodl, že její provinění je těžšího druhu a bude souzena podle protiteroristického zákona. Podle něj hrozil Francouzce i trest smrti.

Tři z jejích dětí už byly vyhoštěny. Soudy v Bagdádu od začátku roku řešily stovky případů zahraničních radikálů a 280 jich buď odsoudily k smrti, nebo na doživotí.

Rozsudky jsou vynášeny rychle, což vyvolává obavy z možných justičních omylů. Mezi obviněnými je několik cizinek, jejichž osud byl podobný jako případ Boughedirové. Její krajanku Djamilu Boutoutaouovou poslal v dubnu irácký soud do vězení na doživotí za členství v IS, i když tvrdila, že ji ovlivnil manžel.

Zobrazit celou diskusi