Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ráj na Havaji dál ničí exploze sopky. Lidé se brání lávě i zahradní hadicí

Autor: mah - 
27. května 2018
11:55

Na Havaji museli další lidé opustit své domovy. Hasiči v noci ze soboty na neděli obcházeli jednotlivé domy v komunitě Leilani Estates na havajském Velkém ostrově a přesvědčovali obyvatele, že mají lávu za humny. A že mají jít pryč. Informoval o tom web americké televize CNN.

„Všichni obyvatelé, kteří zůstávají v zasažených oblastech, by se nyní měli evakuovat,“ zněla oficiální nouzová zpráva, kterou rozesílaly havajské úřady. Láva ze sopky Kilauea se na Leilani valí především z trhlin 22 a 7, které podle zástupců úřadů chrlí vůbec nejvíce lávy.

„Je to jen otázka času. Nevím, co z Leilani zbude, myslím, že nejspíš bude srovnáno se zemí,“ řekl CNN jeden z místních obyvatel Steve Gebbie.

V sobotu se odehrála další série sopečných výbuchů. Ty podle Národní meteorologické služby způsobily sloupce popílku, které dosáhly až do výšky 3,3 kilometru. V noci navíc došlo k několika menším výbuchům.

Láva už zničila 82 budov

Dříve tento týden erupce vyvrhly popílek do tříkilometrové výše a objevila se nová lávová zřídla. Láva zároveň dosáhla ke břehům Pacifiku, čímž pro obyvatele Havaje vzniklo další nebezpečí.

Láva zatím na hlavním ostrově zničila 82 budov a k dalším 37 odřízla přístup. Škody na budovách pro CNN vyčíslil administrátor úřadu Civilní obrany Talmadge Magno. Od začátku května, kdy začala erupce sopky Kilauea, láva pokryla už skoro devět milionů čtverečních metrů ostrova. Geologická služba Spojených států kromě toho zaznamenala v pátek 90 různých zemětřesení poblíž vrcholu vulkánu během pouhých šesti hodin.

Muž se lávě bránil s hadicí, skončil v nemocnici

Mnoho Havajanů ale své domovy opustit odmítá. Příkladem je i Darryl Clinton, který se snaží zabránit kusům lávy, které sopka vyvrhuje do vzduchu, aby působily požáry v jeho sousedství. Vyzbrojen jen zahradní hadicí hasí všechny kusy lávy, které do jeho sousedství přiletí.

„Tohle jsou havajské způsoby,“ komentoval Clintonovo chování jeho soused a kamarád Steve Hill. „Všichni se tu starají jeden o druhého,“ dodal. Sám se svojí rodinou ale svůj dům opustil. Z domu odnesli všechny cennosti i nábytek, byli totiž přesvědčeni, že láva jejich domov brzy pohltí. Zatím se tak ale nestalo i díky snahám jeho souseda.

„To místo pořád stojí, protože Darryl se rozhodl neodejít,“ dodal k tomu Hill, který si zároveň myslí: „Domy stojí, protože se rozhodl, že je zachrání.“ Jeho známý na svou snahu ale málem doplatil. Minulý týden, zrovna když se Clinton snažil uhasit lávovou bombu na terase domu svého souseda, ho další trefila do nohy a zlámala mu kosti.

„Prostě mě to trefilo do nohy a hodilo to se mnou o zeď. Byla to ta největší síla, jakou jsem kdy pocítil,“ řekl k tomu Clinton reportérům CNN v nemocnici v Hilo. Zatím za sebou má tři operace a nyní ho přesunuli do Honolulu kvůli další.

Zobrazit celou diskusi