Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vdali ji v 15, ubodala muže kvůli znásilňování. Verdikt: Trest smrti

Autor: base - 
11. května 2018
12:48

Súdánská (19) dívka dostala trest smrti za ubodání manžela, který se ji opakovaně snažil znásilnit. Ke sňatku byla v 15 letech donucena. Detaily případu Noury obletěly v Súdánu sociální sítě a Whatsapp a odtud se dostaly do světa.  

Případ Noury Husseinové získal pozornost kvůli nucenému manželství a znásilnění v Súdánu, kde je legální uzavřít sňatek již po dosažení 10 let věku a manželské znásilnění je zde povoleno. Na podporu Noury vznikl dokonce i hashtag #JusticeforNoura a #SaveNoura. Tisíce lidí sdílely petici požadující její osvobození. 

Zpravodajská stanice CNN informovala, že příznivci Noury zaplnili soudní místnost v městě Omdurman. Soudce ji poté odsoudil k trestu smrti. Rodina jejího manžela odmítla možnost ospravedlnit ji a také zamítla finanční odškodnění a žádala, aby byla popravena.

Právník Noury Dr. Adil Mohamed Al-Imam řekl, že je z rozsudku naprosto šokovaná. Al-Imam převzal případ poté, co její původní právník odstoupil. Podle něj ji rodina opustila.

 Ke sňatku byla donucena v 15 letech. Poté Noura utekla z domu a 3 roky žila se svou tetou. Její otec ji našel a předal zpět rodině manžela. Poté, co Noura odmítla v manželství pokračovat, ji partner znásilnil. „Jeho bratr a 2 bratranci se s ní snažili promluvit, když odmítla, byla uhozena a odvedena do místnosti. Jeden ji držel hruď a hlavu, ostatní drželi nohy,“ řekl Al-Imam.

Další den se ji manžel pokusil znovu znásilnit, ale Noura ho ubodala k smrti. Když přišla k rodičům požádat o pomoc, odvezli ji na policii. Al-Imam řekl, že případ se vymyká společenským zvyklostem v Súdánu, protože by se zde manželky měly za každých okolností podřídit svému manželovi.

Výzkumný pracovník Ahmed Elzobier řekl, že to byl v zemi první případ, který přitáhl takovou pozornost. „V Súdánu se manželské znásilnění vyskytuje velmi často, ale lidé o tom nemluví.“

Jedna z podporovatelek Noury přišla k soudu poté, kdy o jejím případu četla ve společném chatu na Whatsappu. Řekla, že i když je znásilňování a obtěžování žen v Súdánu dlouhodobým problémem, nikdy se žádný případ, jako je tento, tolik nešířil.

„Lidé se stydí o takovéto věci mluvit, je to tabu,“ sdělila CNN žena. „Doufám, že se nyní lidé budou cítit víc uvolněně a budou mluvit se svými rodiči o podobných problémech.“

VIDEO: Protest proti brutální vraždě sedmileté holčičky:


marlen52 ( 11. května 2018 17:15 )

a tohle má obohatit evropu bože můj jen aby se nedostali až sem doufám, že naši zákonodárci budou rozumní aspoň v tomto

sores ( 11. května 2018 16:19 )

Černí čmoudi nic jiného neumí,jen znásilňovat děti,ženy a mlátit je a zabíjet. Jeho měli zabít a ne tu nešťastnici. Do plynu se všemi mužskými čmoudy!!!

rbwtrnava ( 11. května 2018 13:43 )

jj muslimaci maju radi mlade masko.

lalia ( 11. května 2018 13:02 )

Největší hrůza je,že se ubližuje dětem.Je to HNUS!Naše společnost byla a ještě je v této pozici na slušné úrovni.Nedovolme těmto cizincům,aby nám ubližovali.Bojujme za suverenní stát za to co jsme si vybojovali a neberme žádné zvrhlíky a lidi jiných mravů a názorů,náboženství.

Antonin Blaha ( 11. května 2018 12:48 )

 To jsou ty hodnoty ktere s nimi prichazeji,tento pribeh bych pral prozit vsem Slunickarkam,jiste by sly na smrt s usmevem a dal tvrdily ze to je prinos pro Evropskou kulturu😉

Zobrazit celou diskusi