Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Masy turistů „terorizují“ Itálii. Dovolenkový ráj Čechů chystá tvrdá opatření

Autor: Mii - 
7. května 2018
06:03

Slunná Itálie byla vždy oblíbenou turistickou destinací. Se zhoršenou bezpečnostní situací ve světě se ale počet lidí, kteří ji volí jaké místo odpočinku a výletu za památkami, neustále zvedá. Turistický nápor, jemuž poslední roky čelí, je extrémní. Mezi dubnem a květnem proto její trpělivost došla a oznámila, jak hodlá věc řešit.

Nejhorší situace v celé zemi je v Benátkách. Vyhlášené městečko s vodními kanály a slavným karnevalem je turisty doslova zahlceno a místní obyvatelé mluví o teroru, neustálém pocitu stísněnosti a diskomfortu. Místní média dokonce na začátku dubna mluvila o počtu turistů jako „bezprecedentním“. Všude, kam člověk vešel, byly dlouhé fronty, hromadná doprava nabírala zpoždění, mosty prakticky nebylo možné přejít.

Starosta Benátek Luigi Brugnaro o problému mluví od roku 2015, kdy byl do úřadu zvolen. Loni se mu podařilo prosadit, aby do určitých ulic byly instalované turnikety, které počet turistů regulují. Ty ovšem velice rychle strhli místní obyvatelé, kteří odmítli myšlenku, aby při vstupu do vlastního města museli procházet kontrolami.

Brugnaro tak dospěl k názoru, že Benátky budou muset přistoupit k drsnějšímu opatření. Mezi ně patří uzavření určitých ulic a mostů v určité dny a hodiny. Zveřejnil také infografiku, která ukazuje nápory turistů v jednotlivých dnech roku a cizincům doporučuje, aby přijížděli v ty méně oblíbené.

Capri utopeno pod turisty

Podobná situace panuje na ostrovu Capri, o kterém se říká, že je jedním z nejkrásnějších na světě. Byť zde trvale žije jen 12 tisíc obyvatel, ročně ostrov navštíví i čtyři miliony lidí. Místního starostu Giovanniho de Martino to dlouhodobě trápí a stěžuje si, že centrální vláda nedokáže ostrovu pomoci přijít s efektivní regulací.

Vymyslel si proto vlastní, která čeká na schválení – omezit příjezdy trajektů. Zatím ale nezískal vyjádření, jelikož trajekty řeší pobřežní služba. Doporučil proto mezitím cestovním kancelářím, aby omezily krátké výlety a lidi přiměly zůstat alespoň přes jednu noc, což by mohlo pomoci lodní nával zastavit.

V Římě zákaz nikdo nerespektoval

Návaly řeší i Florencie s Římem, které sice nejsou tolik teritoriálně omezené jako Benátky a Capri, mají ovšem velký počet atraktivních památek. Starosta Florencie Dario Nardella loni přišel s instrukcemi pro pracovníky místní městské služby, aby každého turistů sedícího na schodech chrámů a konzumujícího jídlo vyháněli. Lidé na nich totiž způsobují nepořádek. Opatření se ale neukázalo jako efektivní.

Špatnou zkušenost s regulací mají také v Římě. Starostka Virginia Raggiová se rozhodla některá místa (jako fontánu di Trevi) v určité hodiny turistům znepřístupnit. Nikdo zákaz nerespektoval a italská média jej označila za totální propadák.

sachmat ( 7. května 2018 18:07 )

Pozor v Kalábrii hrozí některým obžerství, poněvadž jídlo tam mají opravdu velice chutné... Navíc, jak začne italská mnohočlenná rodina hodovat, tak to je tak úžasná žranice a atmosféra, že se většinou protáhne až do večerních hodin, tudíž  pomalu celý den…. Ještě teď mám vživé paměti například delikatesu v podobě  humra...Kam se hrabou Benátky, klidně si je odpustím.

hadaja ( 7. května 2018 12:59 )

Určitě a doporučuji, na jihu je krásně, přes cestovku bez dopravy s polopenzí mimo sezónuv hotelu se vlezete do 8000,- za týden.Ubytování super, o jídle ani nemluvím.

hadaja ( 7. května 2018 12:54 )

Itálie je krásná, Benátky přeplněné ale lodí na ostrovy Burano, Murano, není, nebo aspoň nebývaly zdaleka přeplněnè, jak Benátky, co se týká dovolené, je krásná Kalábrie s krásným mořem, úžasným jídlem a vtelými lidmi.Tak tenkdo se ptá, zda ještě někdo jezdí do Itálie, tak určitě, ale opravdu doporučuji jih.

agfor ( 7. května 2018 12:17 )

Kdo je myšlen tím slovem turista ? Člověk, který si vše za drahé peníze kupuje, nebo přivezený uprdlík, který jen natahuje ruku pro dávky ?

bizon_pepa ( 7. května 2018 12:13 )

Proc by to melo byt zvlastni? Tech turistu je proste moc. A jak se rika, všeho moc škodí.

Zobrazit celou diskusi