Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Havaj jako první na světě zakáže opalovací krémy. „Ubližují korálům“

Autor: Mii - 
4. května 2018
08:42

Pojedete na dovolenou, zapomenete si opalovací krém a budete si ho chtít koupit. V obchodě ale žádný nenajdete, nebo jen přípravek na přírodní bázi. Takový scénář je reálný na Havaji, proslulé turistické destinaci. Ostrovní stát totiž přemýšlí, že zakáže prodej opalovacích krémů obsahujících dvě konkrétní chemikálie, které mají ničit korálové útesy. Tyto látky obsahuje naprostá většina „opalováků“, píše Washington Post.

Nařízení již zákonodárci napsali, schválili a poslali havajskému demokratickému guvernérovi Davidu Igeovi. Pokud jej podepíše, Havaj se stane prvním státem světa se zákonem, který počítá jak se zákazem prodeje opalovacích krému, tak zákazem jejich distribuce.

Tipy na výlet Tipy na výlet | Blesk

Jde zejména o opalovací krémy, které obsahují látky oxybenzon a oktinoxát. Ty mají podle havajských zákonodárců „velmi negativní dopad na havajské mořské prostředí a jeho ekosystém“. Žádný krém s těmito látkami by se nemohl dostat na pult obchodů. Výjimkou jsou lékárny, kde budou stále dostupné pro lidi, kteří ho budou mít na předpis od lékaře.

Podle demokratického senátora Mika Gabbarda, který s nařízením přišel, jde o první nápad tohoto druhu na světě. „Havaj se zákazem škodlivých látek v opalovacích krémech dostane na špici světa,“ napsal v e-mailu pro místní deník Honolulu Star Advertiser. „Když se nad tím zamyslíte, náš ostrov je ráj obklopený korálovými útesy a má na to nastavit standard pro zbytek světa. Na ochranu mořského života a lidského zdraví to bude mít velký dopad,“ pokračoval.

Smrt korálových útesů

Podle washingtonského Národního přírodovědeckého muzea jsou korálové útesy klíčové pro mořský a lidský život. Mají dokonce i svoji ekonomickou hodnotu, jelikož se z nich vyrábějí léky, jídlo a v rámci turistiky vytvářejí pracovní místa.

„Bohužel, lidé pro ně představují hrozbu. Může za to agresivní lovení ryb, znečišťování, globální oteplování, změna chemického složení oceánů a invazivní živočišné druhy. V některých místech již byly korálové útesy zcela zničeny a jinde jsou jen stínem toho, co bývaly,“ říká o korálech muzeum.

Rizikem jsou podle některých organizací na ochranu životního prostředí vedle výše zmíněných faktorů i určité opalovací krémy, které se do moře dostávají z lidí. Oxybenzon a oktinoxát (oboje syntetické UV filtry) zvyšují úmrtnost mladých korálů, způsobují jejich blednutí a genetickou újmu, která se dále předává na mořské živočichy. Je o nich také známo, že korálům snižují jejich odolnost vůči změnám teplot.

Výrobci krémů zásadně nesouhlasí

Proti navrhovanému zákonu ostře vystoupila síť prodejen ABC Stores, Havajská zdravotnická asociace, Havajská asociace potravinového průmyslu, Havajská komora komerce a výrobce krémů Coppertone.

Ten ve vyjádření uvedl, že „eliminací ingrediencí do opalovacích krémů, které jsou dlouhodobě považované za bezpečné a fungují i jako prevence proti rakovině, dojde k omezování spotřebitelského chování. Opalovací krém je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak se ochránit proti expozici UV záření“.

Společnost Johnson & Johnson, výrobce produktů Neutrogena, je připravena zákaz ctít. Tvrdí ale, že bezpečnost milionů Havajců bude kvůli „špatným vědeckým poznatkům“ ohrožena.

Opalovací krémy bez oxybenzonu a oktinoxátu existují, představují ale aktuálně jen 30 % trhu. Jde o produkty obsahující fyzikální filtry, nejčastěji oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Oproti klasickým chemickým filtrům mají výhodu, že je snesou i alergici a mohou pocházet z přírodních zdrojů. Nevýhodou pak je vyšší cena a horší roztíratelnost.

Video  6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát.  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi