Obyvatele Havajských ostrovů v sobotu vyděsil poplach varující před okamžitou hrozbou útoku balistické rakety. Lidé do svých mobilů dostali textovou zprávu, která výslovně upozorňovala, že nejde o cvičení.

„Měli jsme v plánu jet znova na Kalalau lookout. Místo toho mě vzbudil divný  hlasitý zvuk na mobilu s tísňovou zprávou, že na Havaj právě letí raketa a že máme okamžitě jít do krytu. Všechno bylo napsaný velkými písmeny a na závěr tam bylo napsaný, že to není cvičení. Pokud trošku sledujete, co se děje ve světě, tak vzhledem k napětí mezi USA a Severní Koreou to není nic, co by se nemohlo stát. Vyhrůžky směrem k Havaji tu několikrát byly. Sevřelo se mi srdce, vzbudila jsem hned Adama, ten se zděsil a hned vyběhl ven. Já se zavřela na záchod a přemýšlela, co jako budeme dělat. Kde je jako nějaký kryt nebo sklep? Fakt sem za chvíli spadne atomovka?“ popsala děsivé chvíle na sociální síť foodblogerka Katka, která vystupuje po názvem mycookingdiary. 

„Pak jsem šla taky ven a všichni najednou pobíhali s telefony v ruce a řešili, co se děje. To mi moc nepomohlo. Začala menší panika, ve který bylo zajímavý pozorovat různý reakce lidí. Někdo řešil, kde je tedy nejbližší kryt, někdo v klidu říkal, že to musí být chyba, někdo se snažil najít nějaký další zprávy. Pak se někdo zeptal na ten kryt/sklep, ale recepční řekla, že žádný není a že nejsou ani nikde na ostrově!! Neměli jsme se kam schovat, takže nezbejvalo nic jiného než čekat a doufat, že raketa spadne co nejdál od nás,“ pokračuje ve svých vzpomínkách Kateřina.

Po 40 minutách hrůzy a paniky začala chodit další tísňová oznámení, že to byl falešný poplach a žádná raketa na Havaj neletí. Havajský senátor Brian Schatz oznámil, že rozeslání falešné varovné zprávy bylo způsobeno lidskou chybou, která je „totálně neodpustitelná“.

Za jak dlouho dopadne raketa?

Havaj ohrožují severokorejské balistické rakety, o nichž Pchjongjang tvrdí, že mají dostatečný dolet, aby zasáhly i kontinentální USA. Americký ostrovní stát je severokorejskému území nejblíže, na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla dvacet minut po startu.

VIDEO: Potetovaná kuchařka Kamu cestuje po světě sama! Kdy jí šlo o život?

Video
Video se připravuje ...

Potetovaná kuchařka Kamu cestuje po světě sama! Kdy jí šlo o život? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
13 fotografií