Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zachránkyně knedlíků v Chicagu: Znovu otevřela restauraci českých krajanů

Autor: tl - 
22. dubna 2018
07:39

Už už to vypadalo, že v Chicagu, které je jakousi „mekkou“ českého přistěhovalectví do USA, ztratí milovníci knedlíků na český způsob jednu z posledních bašt (v obojím významu slova). Restauraci s nabídkou typických českých jídel však ve městě, jehož nejslavnější český rodák starosta Antonín Čermák byl zabit v roce 1933 při atentátu na prezidenta F.D. Roosevelta, na poslední chvíli zachránila žena, která se zde usadila až o mnoho let později. 

Česká restaurace Czech Plaza Restaurant v chicagské čtvrti Berwyn byla posledních 45 let jakousi oázou pro příslušníky tamní komunity přistěhovalců z Čech, potažmo Československa. Ale letos v lednu se zdálo, že slavné časy skončily.  Nový provozovatel, Číňan, který si restauraci pronajal před pouhými 18 měsíci, její dveře definitivně zavřel. A s knedlíky to tu vypadalo beznadějně. 

Našla se však zachránkyně: Monika Hubáčková (v Americe samozřejmě Hubackova). Rodačka z Trhových Svin ještě doma vystudovala hotelovou školu v Českých Budějovících, do zdejší české komunity pak přibyla na přelomu tisíciletí (na čtyři roky si přitom odskočila zpět domů).

Jako servírka a manažerka v restauraci Czech Plaza pracovala téměř 20 let. Její konec by „nepřenesla přes srdce“. Spolu s rodinou požádala rodinu Drozdů, jíž budova patří, zda by si mohla restauraci na odpis pronajmout. Rodina souhlasila - a Monika Hubáčková ji nyní znovu otevřela v obnovené kráse. S přestřihnutím pásky jí pomohl i starosta Berwynu Robert Lavero. 

Slavnostní otevření české restaurace v Berwynu. Monice Hubáčkové pomohl s přestřihnutím pásky starosta Berwynu Robert Lavero Slavnostní otevření české restaurace v Berwynu. Monice Hubáčkové pomohl s přestřihnutím pásky starosta Berwynu Robert Lavero | mysuburbanlife.com

První měsíce letošního roku Monika s pomocníky strávila renovací všeho co bylo třeba. Položila nové koberce, čerstvě vymalovala, zrenovovala toalety, ale například i vybavení kuchyně.

Bez dobrých lidí a kamarádů kolem mě, jako je Anna Vachutová které děkuji za pomoc nejen při rekonstrukci, ale i za psychickou podporu, bych to nezvládla.“ řekla Blesk Zprávám. „A samozřejmě musím poděkovat i mojí rodině. Jsem šťastná, že tuto restauraci vracím do Berwynu. Na tuhle hospodu na jedné z klíčových chicagských ulic si uchovávají vzpomínky generace českých rodin,“ připomněla. 

Adresa: unikátní Cermak Road

S významem ulice to Monika Hubáčková nijak nepřehání. Jmenuje se... Cermak Road, neboli Čermákova ulice. Připomíná nejslavnějšího chicagského starostu, který byl českého původu. Je dlouhá přes 30 kilometrů a je jednou z hlavních spojnic východního a západního okraje Chicaga.

Mapa Chicaga s restaurací Czech Plaza Mapa Chicaga s restaurací Czech Plaza | Wikipedia.org

Ulice je pozoruhodná i tím, že spolu s rovnoběžnou a severněji položenou Rooseveltovou ulicí nezapadá do stavebního plánu Chicaga. Zatímco všude jinde připadá podél hlavních tříd vždy osm obytných bloků na jednu míli, mezi Čermákovou a Rooseveltovou ulicí je těchto bloků do jedné míle vměstnáno celkem 22. Je to proto, že prostor byl zastavěn ještě před přijetím osmiblokového stavebního plánu. Proto je považován za historické centrum, či spíše historický „pás“ Chicaga.

Pojmenování ulice po Čermákovi bylo ovlivněno i tím, že procházelo oblastmi Pilsen a Lawndale, kde byla od přelomu 19. a 20. století vysoká koncentrace českých přistěhovalců. V prvních desetiletích 20. století  pak v celém Chicagu žilo na 100 000 Čechů a zdejší krajané soupeřili s Vídní o označení druhého největšího „českého“ města na světě - hned po Praze

Co spojuje Roosevelta a Čermáka? Hlavně smrt

Že se právě Roosevelt Road a Cermak Road z půdorysu Chicaga vymykají, má zároveň hlubokou symboliku. Ti dva k sobě patřili.

Antonín Čermák, po němž je „jižní“ ulice pojmenována, je považován za nejslavnějšího českého rodáka, který kdy bydlel v Chicagu, a jeho věhlas zasáhl celé Spojené státy.  Narodil se v roce letech 1873 na Kladně, jeho rodina se později přistěhovala do USA a na přelomu 19. a 20. století vstoupil Antonín do politiky - mezi demokraty, kde v té době začínal s kariérou i budoucí prezident Francis Delano Roosevelt. Čermák, pardon, od teď už jen Cermak, jsme přece v Americe, byl v politice úspěšný. V roce 1931 přišel vrchol. To byl zvolen starostou tehdy skutečně divoce se rozvíjejícího velkoměsta.

Kolem jeho triumfu se točí mnoho prvenství. Byl prvním starostou Chicaga, který se nenarodil v Americe a nebyl anglosaského či irského původu. Další pozoruhodností bylo i to, že Cermakovu inaugurační řeč při převzetí úřadu přenášela do celých Spojených států rozhlasová stanice NBC - do té doby se takové publicitě mohli těšit pouze prezidenti při inauguraci.

Protivníkem Al Caponeho

Cermak se během svého úřadu musel potýkat s mnoha složitými problémy. Byl to například Al Capone a další mafiánská esa, kvůli kterým mělo v té době Chicago pověst zločineckého města. Město se zároveň v době jeho nástupu do funkce nacházelo ve velkých finančních problémech - inu, Velká hospodářská krize vrcholila. Cermak při řešení těchto problémů ukazoval, že je schopný úředník i vyjednavač federální pomoci pro město.

Chicago a Amerika si však dodnes pamatují především Cermakovo úmrtí. Díky němu totiž nejspíš zůstal naživu Francis Delano Roosevelt, mimochodem Cermakův velký přítel, který byl v roce 1932 poprvé zvolen americkým prezidentem.

Roosevelt s Cermakem při kampani před prezidentskými volbami v roce 1932, v nichž pak Roosevelt zvítězil. Roosevelt drží nohu muže v masce osla, symbolu Demokratů. Roosevelt s Cermakem při kampani před prezidentskými volbami v roce 1932, v nichž pak Roosevelt zvítězil. Roosevelt drží nohu muže v masce osla, symbolu Demokratů. | Profimedia.cz

Roosevelt v úřadě zůstal až do své smrti na konci 2. světové války a stal se jediným prezidentem USA, který byl zvolen více než dvakrát - celkem čtyřikrát za sebou (v tom už ho nikdo nepřekoná - v roce 1951 byl přijat 22. dodatek americké ústavy, který počet mandátů po sobě omezil na dva). Všechno však mohlo být úplně jinak. A jednu z hlavních rolí v tom, že se tak nestalo, hrál právě Cermak.

Povídání Cermaka s Rooseveltem přerušily výstřely

15. února 1933, ještě před první inaugurací, Roosevelt dorazil na své jachtě do přístavu v Miami na Floridě. Zde byl zrovna i jeho přítel Cermak. Roosevelt vyrazil do ulic, aby se pozdravil s místními obyvateli. Právě v okamžiku, kdy se vrátil do svého vozu a začal si povídat s Cermakem, však na něj začal střílet atentátník, italský přistěhovalec Giuseppe Zangara. Roosevelt zůstal jako zázrakem nezraněn. Podstatně hůře dopadl Cermak. Atentátník mu prostřelil plíci, a Cermak nakonec 6. března, dva dny po Rooseveltově prezidentské inauguraci, zemřel.

Zraněný Cermak je odváděn z místa atentátu na prezidenta. Zraněný Cermak je odváděn z místa atentátu na prezidenta. | Profimedia.cz

Inauguraci Roosevelta do prezidentského úřadu tehdy boj o Cermakův život takřka zastínil. O jeho zdravotním stavu denně informovaly velké americké deníky, v Chicagu samotném na toto téma dokonce vycházela zvláštní vydání. Po smrti byl Cermak pohřben na tradiční „poslední zastávce“ české komunity v Chicagu - na tamním Českém národním hřbitově. 

Na počest Cermaka a všech krajanů

I na počest starosty Cermaka a celé slavné historie české komunity v Chicagu se Hubáčková rozhodla českou restauraci zachránit. „Je důležité mít tu českou restauraci. Děti přistěhovalců chtějí do naší restaurace chodit, protože jim připomíná jejich rodiny. A taky jim chutná naše jídlo,“ je přesvědčena Hubáčková. 

Na jídelním lístku znovuotevřené restaurace tak nesmí chybět oblíbená česká jídla,  jako jsou polévka s játrovými knedlíčky, palačinky, guláš s houskovým knedlíkem, pečená kachna, ovocné knedlíky, vdolky a další národní pochutiny. „Naše kuchařka vaří už 30 let česká jídla podle původních receptů," pochlubila se Blesk Zprávám Monika Hubáčková.

Foto: 

Slibuje však zároveň, že každý den budou v nabídce nové speciality - podle autentických receptů z Čech. Hosté se podle ní také mohou těšit z kávy připravované v evropském stylu, což je nový přírůstek menu. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi