Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Proletěli“ jsme se v americkém bitevníku Yankee. Češi jich mají koupit 12

Autor: Václav Lang - 
17. června 2017
05:15

Tucet strojů UH-1Y Venom, přezdívané Yankee, by ráda americká společnost Bell prodala české armádě. Její zástupci dorazili tento týden do Prahy lobbovat za to, aby tuzemská obrana, která vrtulníky poptává, vybrala právě tyto stroje. Pokud se tak stane, bude to třetí největší armádní zakázka v historii. Blesk.cz měl možnost vyzkoušet si let tímto vrtulníkem alespoň prostřednictvím virtuální reality.

Česká armáda hodlá v dohledné době vyměnit zastaralé sovětské vrtulníky Mi 24/35 za nové stroje. Podle posledních informací se výběr zúžil na italsko-britskou společnost AgustaWestland a právě americkou Bell.

Ta nabízí společnosti víceúčelové bojové vrtulníky UH-1Y, které od roku 2009 používá například námořní pěchota Spojených států. „UH-1Y je nejnovější bojový vrtulník dostupný na trhu a je to správné řešení pro Českou republiku i pro Evropu,“ sdělil v pátek v Praze novinářům v rezidenci amerického velvyslance Rich Harris, viceprezident společnosti Bell pro mezinárodní prodeje.

Vrtulník Bell UH-1Y Venom přezdívaný Yankee Vrtulník Bell UH-1Y Venom přezdívaný Yankee | Bell Helicopters

Česká strana o zakázce příliš informací nesděluje, navíc se nejedná o otevřenou soutěž, ale vláda zakázku zadá ve spolupráci s vládou jiného státu. Přitom americká nabídka je nejdražší. Podle webu E15 původně Bell požadoval v přepočtu 19 miliard a počátkem roku snížil cenu na polovinu. Jiné zdroje hovoří o 13,8 miliardách. Harris ani kontraadmirál Francis D. Morley z amerického námořnictva ale nechtěli v Praze před novináři o ceně mluvit. Dopředu se ale hájí tím, že v konečné sumě je zahrnutý také výcvik pilotů a údržba helikoptér.

Jasno by prý mělo být koncem léta. „Nyní pracujeme na celém balíčku, který bude zahrnovat cenu vrtulníků i podpůrný balíček. Sestavujeme je do nabídky, kterou předložíme české vládě koncem léta," řekl Morley.

První vrtulníky za čtyři roky

České ministerstvo obrany dává ještě větší prostor. „Konkrétní nabídky očekáváme do konce října. Poté vedení ministerstva obrany a Armády České republiky vybere nejvhodnější nabídku a předloží materiál vládě. První vrtulníky má armáda podle platného harmonogramu dostat v roce 2020, všech 12 do roku 2022,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí resortu Petr Medek.

Vrtulník Bell UH-1Y Venom přezdívaný Yankee Vrtulník Bell UH-1Y Venom přezdívaný Yankee | Bell Helicopters

Deník Právo v březnu napsal, že komise odborníků ministerstva a armády už rozhodla ve prospěch americké společnosti, Američané to ale v pátek nepotvrdili. E15 zase tvrdí, že by Česko mohlo kývnout Američanům kvůli kritice amerického prezidenta Donalda Trumpa, že evropští členové NATO málo přispívají na obranu. Na dotaz Blesk.cz Morley řekl, že v Praze jednal se zástupci ministerstva obrany a armády, nechtěl však sdělit konkrétní jména.

Americká armáda používá vrtulníky Yankee od roku 2009, byly nasazeny například v Afghánistánu. Používá je také pákistánská armáda, a kdyby Češi projevili zájem, byli by prvními jejich evropskými vlastníky. Podle Harrise stroje vydrží 30 a více let.

„Stroj je dodáván ve své standardní konfiguraci s plně integrovanými zbraněmi, senzory a vybavením pro přežití. Je určen pro plné bojové užití, aby ochránil svou posádku a cestující před nepřátelskou palbou a bezpečně je vrátil z bojiště. UH-1Y je skutečně výjimečný stroj, který uskutečnil záchranné mise po celém světě,“ vyzdvihl přednosti vrtulníku Harris.

S sebou do Prahy přivezl Harris i simulátor letu s UH-1Y. Blesk.cz si vyzkoušel, jaké to je se s takovým strojem proletět a být „zblízka“ svědkem zneškodňování nepřátelských objektů ze vzduchu. Podívejte se na video:

KOLOTOCAR ( 20. října 2017 18:49 )

UH-1Y je nevýkoný, má malou nosnost, je to modernizovaný starý koncept, cena neodpovídá .. Bylo by dobré se porozhlédnout jinde.

djaba ( 17. června 2017 23:49 )

A kde jste byli , odpůrci dnešních vrtulníků a hlavně NATO , v šedesátémosmém , to jste smolili oslavnou epopej pro hnusa Brežněva .

tgbg ( 17. června 2017 13:31 )

Budou se hodit, protože ruský okupant, který je na dně chce obsadit a ovládnout celou Evropu. Ruský gauner totiž za pomoci československých kolaborantských komunistických vyvrhelů vydrancoval český uran za biliony korun a stále nemá dost. Rusák si dělá zálusk na další české nerostné bohatství-lithium za 3 biliony. Ruský zločinec a okupant je na mizině a nerostné bohatství nakradené na Ukrajině už prošustroval za zbraně dodávané Islámskému státu, který založil. Komunističtí vyvrhelové raději podporují ruské zločince a zloděje, než aby dali lidem peníze léky a lepší zdravotnickou péči.

agfor ( 17. června 2017 13:06 )

Je jasné, že Kačer Donald Trump chce, abychom zvyšovali výdaje na zbrojení proto, abychom vykoupili bazar US army.

Pink ( 17. června 2017 05:45 )

Ušáci by je měli darovat,stejně budou použité pouze pro jejich zájmy,ne na obranu Evropy.

Zobrazit celou diskusi