Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Armáda má 10 miliard na vrtulníky a vosy se slétají: Kdo nám nahradí Satanův koráb?

Autor: Tomáš Belica - 
27. července 2016
21:20

Pěkná hruška uzrála na tenkém stromku rozpočtu České republiky: 10 miliard korun na nové vojenské vrtulníky. A už se slétají obchodnické vosy – jenže Dalíci a spol. mají smůlu. Už žádní prostředníci! O nákupu chce vláda jednat zase jen s kabinetem země, odkud bude výrobce.

Proč je třeba utrácet? Zestárly nám Satanovy koráby, jak se přezdívá sovětským bitevním vrtulníkům Mil Mi-24/35. Už v roce 2018 má jejich sedmnáctičlennou letku nahradit dvanáct víceúčelových strojů západní provenience.

„Poptávány budou nejen samotné vrtulníky, ale také jejich výstroj a výzbroj, komplexní logistická podpora po celou dobu životního cyklu, programy údržby a servisu a také počáteční a následné přeškolení a výcvik našeho létajícího a pozemního technického personálu,“ vypočítává Vladimír Lukovský z ministerstva obrany.

Adekvátní náhrady za »Satanův koráb«? Nové vrtulníky za 10 miliard sice mají nést i rakety, hlavně však posloužit k přepravě vojáků. V té souvislosti se objevují obavy, aby vojáci vybrali optimálně, a ne jako v případě transportních letounů CASA, používaných už spíše jen k přepravě koní z pražské zoo do Mongolska…

Na pováženou je i to, že i když po gripenech a pandurech se jedná o třetí nejvýznamnější armádní zakázku, informací je zatím málo. Navíc smlouva se má podepsat už ke konci příštího roku, a to přímo s vládou jednoho z pěti států, které Česko osloví.

Budou to buď Američané, Němci, Francouzi, Italové, nebo Korejci. „Je to určitě jednodušší. Otevřený tendr může napadnout neúspěšný uchazeč, může se to táhnout roky, skončí to u soudu a armáda ty stroje neuvidí,“ vysvětluje odborník na vojenskou techniku Jan Grohmann výhody tendru v režimu »vláda–vláda«.

Další výhodou je, že tento režim vyřadí ze hry prostředníky. „Omnipol pochopitelně disponuje odpovídající znalostní a odbornou kapacitou pro realizaci nákupu například vrtulníků,“ připomíná se ale mluvčí zbrojařské firmy Milan Řepka.

Zbývá pár dní

Veškeré podklady od výrobců vrtulníků chce mít armáda do začátku srpna, po souhlasu české vlády se pak prý bude vědět, koho osloví. Nejasný ale zatím zůstává i osud ruských bitevníků. Naopak ve výzbroji zůstanou ruské transportní vrtulníky Mi-7/17/181 a také polské W-3A Sokol, které slouží i jako letecká záchranka.

 

djaba ( 31. července 2016 21:12 )

 Tak to zase bude porcování medvěda , pardon vrtulníků .

tgbg ( 28. července 2016 16:30 )

Ano, nejlepší by byly vrtulníky z USA!!!!!

zadnice ( 28. července 2016 11:49 )

Nutně je potřebujeme na "mise" pořádané USA!!!

fotrpjotr ( 28. července 2016 01:30 )

Místo vrtulníků natáhněte plot,aby sem nemohli žádní cizí narušitelé.

Zobrazit celou diskusi