Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americký konvoj ve Vyškově: Pyšní se technikou, má za sebou cvičení

Autor: ČTK, mb - 
29. května 2016
16:10

Zhruba 200 lidí dnes přišlo na zahájení Dne otevřených dveří v areálu kasáren ve Vyškově, kde pro veřejnost vystavují techniku americká i česká armáda. K vidění jsou obrněná vozidla Pandur, Dingo, Iveco a nákladní terénní vozidlo Tatra 810 Pram. Akce se koná u příležitosti průjezdu amerického armádního konvoje Českou republikou na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Američané tráví víkend ve Vyškově a v Přáslavicích, v pondělí budou pokračovat v cestě do Pobaltí.

Američtí vojáci dnes také ve Vyškově absolvovali spolu s českými kolegy simulační cvičení, ve kterém si mohli vyzkoušet trenažér bojových vozidel české armády.

Na prohlídku dnes zavítaly především rodiny s dětmi. Ještě před otevřením areálu ve 14:00 čekala u kasáren zhruba stovka příchozích, jakmile se areál otevřel, v krátké chvíli ho zaplnilo asi 200 lidí. Prohlídka je možná až do 17:00, a proto lze očekávat, že přijde více návštěvníků. K vidění je americká i česká technika. „Zájemci si mohou na vozidla vylézt. Jsou u nich instruktoři, kteří mohou podat odborný výklad a říct, na co se které vozidlo používá a jaké má schopnosti,“ uvedla mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková.

Nadšené děti si auta nejen prohlížely, ale lezly po nich a fotily se s americkými vojáky, kteří jim ochotně u techniky asistovali a nechali děti vyzkoušet například neprůstřelné vesty nebo část polní výbavy.

Americký konvoj projíždí Vyškovem už potřetí. „Ukázku techniky jsme dělali při prvním průjezdu a byl o ni velký zájem veřejnosti. Do kasáren tehdy přišly tisíce návštěvníků různých věkových kategorií a také například příslušníci vojenských klubů. Vyvolalo to nadšení, takže i tentokrát očekáváme velký zájem,“ dodala Nováková.

Američtí vojáci přijeli do České republiky v pátek z bavorské základny ve Vilsecku. Pátek strávili v Praze, kde je pozdravil ministr obrany Martin Stropnický (59, ANO). V sobotu se přesunul konvoj čítající 420 vojáků a 225 kusů techniky do Vyškova, část pak pokračovala do Přáslavic v Olomouckém kraji. Ve Vyškově je přivítal premiér Bohuslav Sobotka (44, ČSSD).

Konvoj nevzbuzuje jen kladné reakce, obzvláště při prvním průjezdu Českou republikou se američtí vojáci setkali i s negativními reakcemi. Kritikům především vadí narůstání počtu jednotek NATO u ruských hranic a rétorika Studené války z úst západních i českých politiků.

janotta ( 29. května 2016 19:41 )

Anální horolezec Sobotka je b.l.b! A těch dalších 200 diváků - to je skutečně dav!!

tgbg ( 29. května 2016 19:39 )

Podle dosavadních závěrů Mezinárodního nevládního tribunálu pro odsouzení činů proti lidskosti a válečných zločinů v Čečensku ruská vojska v této zemi usmrtila asi 100 tisíc lidí a zničila téměř polovinu čečenských obcí (viz Svobodné slovo, 28. 5. 1996). Někteří svědkové, vypovídající například při posledním pražském zasedání tohoto tribunálu v Praze, však uvádějí, že počet obětí ruského bombardování činil jen v Grozném, obývaném převážně ruskou menšinou, několik set tisíc lidí, což by mohlo být snadno dokázáno exhumací těl z tisíců hrobů... První budovou, zničenou v čečenském hlavním městě ruskými bombami, byl již 22. listopadu 1994 místní sirotčinec. Od otevřeného zahájení ruské agrese proti Čečensku 11. prosince 1994 pak zločiny proti civilnímu obyvatelstvu této země dosáhly skutečně nepopsatelných rozměrů. Genocida celé populace Čečenska se nevyhnula nikomu - Čečencům ani Rusům, mužům ani ženám, starcům ani dětem. Podle oficiálního údaje Organizace spojených národů z 2. dubna 1996 bylo ruskou armádou v Čečensku zabito nejméně 2 tisíce dětí (viz MF Dnes, 3. 4. 1996). Další čečenské děti trpí v důsledku bombardování psychickými poruchami, ztratily rodiče a střechu nad hlavou nebo byly ruskými bombami těžce zmrzačeny. Jeden ze svědků zmíněného mezinárodního tribunálu vypovídal například o malém chlapci, kterého teroristé v ruských uniformách připravili o ruku a nohu, přičemž lékařská diagnóza musela znít na "invaliditu od narození"...

moiaza ( 29. května 2016 18:56 )

 Na šrot agresora se přišlodívat asi 200 lidí. To už má ODS a Top09 tak málo členů?

andorea ( 29. května 2016 18:48 )

Nechodila jsem obdivovat ruská vozidla, nebudu obdivovat ani americká.

naidka ( 29. května 2016 17:41 )

Zdá se, že zájem lidí o emerickou vojenskou techniku upadá, přišlo se podívat nepoměrně méně nadšených lidiček - čím to asi bude.

Zobrazit celou diskusi