Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec skokům pod metro: V Amsterdamu představili sebevražedný sarkofág

Autor: ČTK, mah - 
16. dubna 2018
08:00

Zastánce eutanazie Philip Nitschke z Austrálie představil na pohřebním veletrhu v Amsterdamu sebevražedný přístroj. Kontroverzní zařízení, s jehož designem mu pomáhal Nizozemec Alexander Bannink, si lidé mohli prohlédnout pomocí virtuální reality. Informoval o tom server The Guardian. Zařízení si mohou zájemci vyrobit sami na 3D tiskárně a smrt přijde po stisku jediného tlačítka.

Zařízení nazvané Sarco, jehož název je zkratkou pro sarkofág, vynalezl australský zastánce eutanazie Philip Nitschke a nizozemský designér Alexander Bannink. Jeho součástí je oddělitelná rakev a bombička dusíku. Osoba, která chce zemřít, stiskne knoflík a prostor se naplní dusíkem. „Zpočátku bude člověk malátný, ale pak rychle ztratí vědomí a zemře,“ řekl Nitschke.

První plně funkční přístroj, jejž lze vyrobit na 3D tiskárně, by měl být k mání do konce roku. To znamená, že každý, kdo si bude chtít Sarco vyrobit, si plánek stáhne do počítače a pak použije vlastní tiskárnu.

Přístroj tak řeší nezákonnost asistence druhé osoby při sebevraždě. A jak podotýká Nitschke, stisknout knoflík je lepší než skočit pod vlak. „Věřím, že vybrat si, kdy zemřeme, je základním lidským právem, není to jen výsada těžce nemocných,“ řekl vynálezce.

Přístroj Sarco přilákal hodně návštěvníků veletrhu. Jeden z těch, kdo si ho ve virtuální realitě vyzkoušeli, řekl: „Byl to opravdu zážitek a zvláštní pocit. Ale velmi hezký a klidný. Člověk při tom pozoruje měsíc a moře. Je to velmi klidné“.

TERMINATOR007 ( 9. května 2018 20:15 )

 Bureši můžeš se také přihlásit 👎👎👎

illyria ( 16. dubna 2018 10:57 )

Pokud bych se chtěla zabít tak skokem pod metro, nejlépe v pondělí v 7.30 na Muzeu... abych ještě naštvala co nejvíc lidí.D

gladio ( 16. dubna 2018 08:45 )

už dnes kapitalistické zlo povraždí 25 000 lidí denně ,zrůdný hyenistický demokratický systém zla každý den oběti kapitalismu korporátního fašismu = zrůdného zločineckého hyenistického systému který prolhané cynické bestie označují za demokracii a svobodu 912 000 000 obětí kapitalismu ,25000 mrtvých každý den Každých pět vteřin zemře hlady jedno dítě; * Každý rok se narodí 17 milionů dětí s podváhou, protože jejich matky trpí podvýživou osn.cz/zpravodajstvi/zpravy/zprava.php?id=1281 oběti kapitalismu 2,6 milionů dětí ročně zemře hlady ekonomika.eurozpravy.cz/svet/78338-hladomor-dal-kosi-lidstvo-osn-selhava-je-hlad-uz-i-v-cesku/ 60 milionů lidí muselo opustit domov protože tam fašistické zlo USA vyvolalo válku Uprchlíci, o kterých se nemluví. Na světě žije 60 milionů lidí, kteří museli opustit domov. http://www.lekari-bez-hranic.cz/cz/clanek/uprchlici-o-kterych-se-nemluvi-na-svete-zije-60-mi lionu-lidi-kteri-museli-opustit-domov každodenní oběti kapitalismu :::UNICEF: Na světě je každých pět minut zavražděno dítě http://www.theguardian.com/global-development/2014/oct/21/unicef-uk-epidemic-violence-childr en-doreen-lawrence Z otřesné zprávy, vydané organizací UNICEF, vyplývá, že každý den je na světě zavražděno 365 dětí, tedy jedno dítě každých pět minut.. Kapitalisti financovali a vytvořili nacisty, klerofašisty ,fašisty :i radikální islamistické organizace alkajdy :: důkazy ::: http://www.youtube.com/watch?v=J8BdpBRHdHs Kdo financoval Hitlera - dokument BBC 1998 české titulky youtube podle statistiky UNICEF je 50 000 000 nezletilých dětí na světě je vykořisťováno ,znásilňováno a prodáváno. i to jsou oběti kapitalismu Dle Světové banky dosáhl počet obětí kapitalisty způsobené potravinové krize v roce 2008 sto a v roce 2010 44 milionů.to jsou oběti Kapitalismu jen za velmi krátký časový úsek ..je vám jasné kolik povraždili lidí za 100 let ?

Zobrazit celou diskusi