Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chlapeček odsouzený k smrti začal vnímat: Rodiče prosili o odklad „eutanazie“, ale neuspěli

Autor: ana - 
6. března 2018
16:09

Malý Alfie Evans (2) byl 20. února letošního roku soudem odsouzen k odpojení od přístrojů i přes nesouhlas jeho rodičů. Důvodem je špatný zdravotní stav chlapce, který trpí neznámou chorobou. Lékaři malého Alfieho, který je rok v kómatu, měli odpojit od přístrojů do tří dnů od vynesení rozsudku. Rodina se odvolala, Alfie si totiž zničehonic začal cucat palec. Jenže ani to jim nepomohlo a odvolací soud v úterý potvrdil původní rozhodnutí.

Rodina chlapce uvolnila nové záznamy, na kterých dítko začíná cucat a žvýkat matčin palec. A to jen pár dní poté, co se odvolala u londýnského soudu. Tribunál údajně zohlednil jen lékařský posudek, podle něhož Alfie nemá šanci na uzdravení, a jeho další umělé udržování při životě by bylo „bezcitné a nelidské“.

O Alfieho budeme bojovat

Jeho zoufalí rodiče Tom (21) a Kate (20) tvrdí, že jejich syn byl „odsouzen k trestu smrti“, a rozhodli se bojovat u Nejvyššího soudu. 

Odborníci z dětské nemocnice Alder Hey v Liverpoolu uvedli, že pokračující léčba je „nelítostná, nespravedlivá a nehumánní, a požádali soudce, aby rozhodli, že může být odpojen od přístrojů. Myslí si, že dítě, které je přes rok v kómatu, nereaguje a není u něho vidět sebemenší zlepšení, udržováním při životě jen trpí.

Rodiče bitvu prohráli

Otec chtěl u soudu dosáhnout převozu syna do nemocnice v Římě, kde s podobným neurologickým onemocněním mají zkušenosti. To však britští lékaři odmítli. Za prvé z důvodu převozu, který chlapec nemusí přežít, a za druhé poukazují na fakt, že léčba ničemu nepomůže. Mozek dítěte je údajně natolik poškozen, že není šance na žádné uzdravení čí zlepšení. 

Tisíce lidí na sociálních sítích rodiče podpořily a modlily se za zrušení předchozího verdiktu. V úterý odpoledne ale přišla smutná zpráva. Nejvyšší soud rozhodnutí soudu nižší instance potvrdil a povolil lékařům chlapce odpojit od přístrojů. Rodiče se zatím k verdiktu nevyjádřili.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 7. března 2018 07:58 )

ze si zacal zvykat palec, to nic neznamena, to je reflex kazdeho savce. Myslim, ze to bylo pro chlapecka i pro rodice dlouhodobe lepsi rozhodnuti...

hasickajana ( 7. března 2018 07:04 )

je vidět, že k ničemu jinému nejsi... jak tohle může napsat ženská? Fakt leda nějaká vymaštěná rozhoďnožka, co to ještě všem musí hlásat

mazliva.samicka ( 7. března 2018 06:57 )

Rodiče jsou hodně mladý. a svého težce nemocného synka..mají..v jádru u zadku..

majojo ( 7. března 2018 03:18 )

Kdyby si o bůh chtěl povolat k sobě, tak to udělá. Ale tohle rozhlodli lidé, kteří si říkají soudci a lékaři. Zajímavé, že sice nevědí, co je to za nemoc, ale vědí, že se léčit nedá.

majojo ( 7. března 2018 03:15 )

Tak ho mohli ne chat převézt do oné žímské nemocnice.Možná by cestu nepřežil, ale nebyla by to poprava, jako v tomto případě. A v Římě by nezabíral místo britskému pacientovi. A zabít dítě před očima matky, která zrovna zjistila, že začíná nějak reagovat... to je tedy dost odvaha.

Zobrazit celou diskusi