Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtějí Rusové „vypnout“ Evropě internet? Putin vyslal ponorky k podmořským kabelům

Autor: Mii - 
3. dubna 2018
17:18

Nedostatečné zabezpečení podmořských kabelů, skrz které chodí většina světové elektronické komunikace, se opět dostalo mezi diskutovaná témata. Americké námořnictvo odhalilo, že nad nimi plují ruské ponorky a není jasné, co zde dělají. Pokud by se rozhodly kabely poškodit, mohly by ohrozit kvalitu fungování internetu na celém světě. Situace je o to horší, že podle námořnictva je ruská aktivita „nejpodivnější od studené války“.

Tisíce metrů pod hladinou severního Atlantiku se mezi nejrůznějšími mořskými tvory nachází složitá změť kabelů, která je pro fungování současného světa naprosto zásadní. Zajišťuje funkci internetu a většiny elektronické komunikace po celé planetě.

Mapa podmořských kabelů ve světě. Mapa podmořských kabelů ve světě. | Reddit

Optických kabelů existuje pod oceánem asi 400 a většina textových zpráv, telefonických hovorů nebo emailů jde právě přes ně. Z toho vyplývá, že pokud by došlo k jejich poškození, mohly by nastat problémy po celé planetě.

Toho si je zřejmě vědomo Rusko, které v určitých intervalech posílá nad kabely průzkumné jednotky. Udělalo tak například v roce 2015 a udělalo tak i letos v březnu, jak si všimlo americké námořnictvo.

Rusové podle něj poslali nad kabely ponorky, na což námořnictvo upozornilo i americký kongres. Není jasné, co zde dělají, ale experti se bojí, že zkoumají, jak s kabely manipulovat, pokud by došlo k velkému konfliktu. „Jsme svědky tak rozsáhlé ruské aktivity v okolí podmořských kabelů, že jsem si jistý, že je nejhorší, co jsem kdy viděl,“ sdělil agentuře AP admirál Andrew Lennon, šéf flotily ponorek NATO.

K útokům už došlo?

Není to poprvé, co se intenzivně začala řešit možnost, že Rusko se nejspíš snaží manipulovat s podmořskými kabely. Minulý rok šéf obrany Spojeného království sir Stuart Peach varoval, že Rusko by mohlo „okamžitě a potenciálně katastroficky“ narušit ekonomiku země, pokud by podmořské kabely poškodilo.

Optické kabely jsou každodenně zodpovědné za přenos finančních transakcí v hodnotě okolo 10 bilionů dolarů. Peach proto upozorňuje, že NATO se musí připravit na ochranu těchto kabelů, a že ruské námořnictvo se neustále modernizuje. NATO krátce poté varovalo před stejnou věcí.

Objevilo se i podezření, že Rusko již s kabely aktivně manipulovalo. Když došlo v roce 2016 k problémům v komunikaci mezi Sýrií, Libanonem a Libyí právě v důsledku poškození podmořských kabelů, u pobřeží Sýrie byla zahlédnuta ruská ponorka. Podobný incident se pak vyskytl o rok později v Iránu. Přímá souvislost mezi ponorkami a poškozením kabelů ale nikdy nebyla potvrzena.

Katastrofa by se nekonala

Někteří experti si nicméně myslí, že hrozba není tak velká, jak o ní hovoří úřady. „Internet by sice nepracoval úplně správně, ani v nejvyšší kvalitě, ale určitě by se nestalo, že by prostě z ničeho nic vypnul,“ vysvětloval serveru Wired Alan Mauldin z telekomunikační společnosti TeleGeography.

Podle něj dochází k poškození kabelů poměrně často přirozenými způsoby. Mohou za to lodě, kameny, kotvy i podvodní zemětřesení. Nikdy přitom nedojde k vážným výpadkům komunikace. Aby skutečně nastaly, musel by někdo na kabely masivně a koordinovaně zaútočit. A i v tom případě by „si lidé v USA mohli normálně e-mailovat, jen Evropa by měla trochu problém“.

NATO přesto nechce nechat věci náhodě a plánuje obnovit velitelský post v severním Atlantiku, aby posílilo své obrany.

Antonin Blaha ( 3. dubna 2018 19:52 )

 To budou asi tak hodnoverne zpravy jako o jadernych zbranich v Iraku nebo Novicoku ktery pochazi z Ruska.🤔😂😂😂

jiko100 ( 3. dubna 2018 18:30 )

Jestli se rusákům říká "ušáci" pak naprosto souhlasím

lisakjirka ( 3. dubna 2018 18:12 )

Ušáci to je neskutečnej národ bkbců a dementů !!!

Zobrazit celou diskusi