Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce ruských vojáků se přesouvají na západ. „Nebojte se,“ chlácholí Kreml Evropu

Autor: Darina Jíchová - 
30. srpna 2017
19:10

Rusko připravuje válečné hry Západ 2017, které budou probíhat od 14. do 20. září. Hlavní oblastí obrovského vojenského cvičení je Bělorusko a Kaliningrad. Ruská armáda se teď přesouvá na svou západní hranici, jedná se o tisíce vojáků. Kreml ujistil Evropu, že se není čeho bát. Hodlají nacvičovat pouze obranné manévry. Rozhodně se prý nechystají pod záminkou cvičení někoho napadnout.

Rusové ve svém oficiálním prohlášení pro Evropu uvedli, že se této akce zúčastní 13 tisíc vojáků, neoficiálně se však počítá s tím, že jich bude přítomno tak přes 100 tisíc a k tomu se přidá 700 kusů těžké vojenské techniky. V tisku se objevily zprávy, že se Rusko chystá napadnout Polsko, Litvu a Ukrajinu, ale vláda to popřela.

„Je to jenom cvičení, neskrývá se za tím nic jiného,“ ujišťoval včera Kreml a dodal: „Naše muže prostě jen musíme přesunout na místo konání, to je Bělorusko a Kaliningrad, naplánovali jsme hry v co největším rozsahu.“ Již na počátku všech plánů přišlo do Běloruska zhruba 5500 tisíc ruských vojáků a okolní země proto znervózněly.

Experti vyslovili mnohé obavy, předpokládají, že počet vojáků přesáhne 100 tisíc, a žádají Spojené státy, aby do oblasti poslaly aspoň 600 mužů. Rusko již dříve podobná cvičení použilo, aby skrylo své pravé úmysly, například přesuny vojáků ke Krymu nebo Gruzii. Válečné hry se navíc konají v době, kdy jsou vztahy ve východní Evropě dost vyhrocené.

Generálporučík Ben Hodges, jeden z nejlepších amerických generálů, který momentálně slouží v Evropě, uvedl, že se spojenci bojí, aby Zapad 2017 nebyl trojským koněm. Myslí si, že Rusové zanechají v Bělorusku těžkou techniku, která jim pak v případě útoku na západní země bude k dispozici.

Tento strach není neopodstatněný, stejnou taktiku Rusové použili na Krymu v roce 2014. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který upozornil, že se ruského cvičení rozhodně zúčastní více vojáků, než kolik je oficiálně uvedeno, varoval Kreml, že je budou pozorně sledovat. Náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin ujistil západní vojenské atašé v Moskvě, že se skutečně není čeho bát.

„Někteří dokonce tvrdí, že naše válečné hry jsou odrazovým můstkem pro napadení a invazi Litvy, Polska nebo Ukrajiny, ale my nehodláme nikoho ohrozit nebo napadnout,“ prohlásil Fomin. „Ani jedno z těchto obvinění nemá pravdivý základ,“ dodal. „Rusko není nepřítel,“ uzavřel debatu. Běloruský náměstek ministra obrany Oleg Belokonov potvrdil slova svého ruského protějšku, navíc uvedl, že veškerou techniku si Rusové zase odvezou.

Oba muži uvedli, že budou nacvičovat obranu proti útokům extrémistů, kromě enormního počtu vojáků bude na válečných hrách i obrovské množství techniky: 70 letadel a vrtulníků, 250 tanků, 10 lodí a dělostřelecké vybavení i raketové odpalovací systémy.

Ukrajinský vojenský expert Oleg Starykov řekl, že Rusko chce demonstrovat svoji vojenskou sílu a převahu. Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili sdělil litevské tiskové agentuře BNS, že se Rusové zřejmě chystají okupovat Bělorusko.

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...



tgbg ( 21. prosince 2017 17:20 )

Nebojte se. To jsou dovolenkáři. Jako na Ukrajině. Nebo také ruští fašisti!!!!

prycsnima ( 30. srpna 2017 22:02 )

 NATO vyšle 600 vojáků proti 100 000.To vážně?

gabreta ( 30. srpna 2017 21:05 )

Takovej článek nejde už napsat, protože ti tam jsou už skoro všichni, co udrží zbraň, moč a stolici!! Včetně našich "hrdinů"!!

zdenek2 ( 30. srpna 2017 19:55 )

carmin

moiaza ( 30. srpna 2017 19:35 )

Postrádám zde článek, že tisíce Amerických žoldáků se přesouvá na východ. Nebo o tom už Plesk psát nesmí? Jen v Polsku jich jsou mračna.

Zobrazit celou diskusi