Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Za protesty vězení, za nadávky „flastr“. Politik rozkryl represe v Bělorusku

Autor: Zuzana Štíchová - 
30. března 2017
06:01

Stejně jako v Česku za minulého režimu se teď cítí někteří lidé v Bělorusku. Předseda tamní křesťanské demokracie Vital Rymaševski, která s režimem diktátora Alexandra Lukašenka nesouhlasí, například skončil na dva týdny za mřížemi. Účastnil se poklidné demonstrace. Takových jako on je za posledních pár týdnů v Bělorusku zhruba tisícovka. Opoziční předák dorazil spolu se dvěma kolegy hledat podporu na kongres Evropské lidové strany na Maltě. V rozhovoru pro Blesk.cz poodhalil každodenní realitu v Bělorusku i to, že jsou lidé zavíraní například za nadávání na ulici.

Sám jste skončil ve vězení. Na jak dlouho a proč?

Naposledy jsem strávil ve vězení dva týdny. Byl jsem jedním z organizátorů jedné poklidné demonstrace ve městě Molodečno, které jsem se také účastnil.

Co jste provedl?

Víte, v Bělorusku poprvé za 20 let vyšli do ulic lidé, to přerostlo v masové demonstrace. Protestují proti chudobě, nezaměstnanosti a porušení jejich lidských práv. Takové demonstrace tady skutečně nebyly 20 let. Ani v Minsku, ani v regionech. Jedním z důvodů byl zákon proti parazitům. Kdo nemá zaměstnání po jeden rok, musí vládě platit speciální daň. Je to skoro 200 eur. To je obrovská částka pro rodiny, které běžně vydělávají třeba jen 150 eur měsíčně. Nezaměstnanost roste.

Tohle byl ten důvod, proč jste demonstroval i vy?

Byla to poslední kapka. Pro mě i pro obyčejné lidi. Je to pro nás nová situace, hlavním požadavkem je rezignace Lukašenka. A to je požadavek lidí. Je to mnohem radikálnější, než co chceme my jako opozice. Začalo to tím, že režim začal utlačovat nejen opozici, ale běžné lidi. Není to boj s opozicí, ale právě s nimi. Zhruba tisícovka lidí byla za účast na poklidných demonstrací potrestána. Někteří dokonce dříve, než demonstrace začaly... S předstihem...

To je číslo za poslední měsíc podle Vás?

Největší množství lidí bylo zatčeno nebo zadrženo v sobotu 25. března. Zbytek byl potrestán před tím. Je to číslo tak za poslední dva týdny, ne o moc více. Zhruba 30 lidí bylo obžalováno ne z administrativních zločinů, ale z kriminálních. Ti jsou ve vězeních KGB. Jsou obviněni pomalu jako teroristé. Mají obří problémy.

Jde o vykonstruované procesy, nebo skutečně něco závažného provedli?

Většinou vykonstruované, myslím. Je to stejné jako to, co se stalo mně po prezidentských volbách v roce 2010. Mnoho opozičních lídrů bylo zatčeno KGB, mezi nimi i já, a to na dlouhou dobu. Také šlo o vykonstruované případy. Chtějí donutit lidi, aby se báli. Proto poukazují na teroristické hrozby, jako jsou podle nich tyto.

K minulé sobotě. Informace, které se dostaly do médií po celém světě. Byly pravdivé a úplné?

To nemohu říct jistě, byl jsem tou dobou ve vězení. Ale chtěl bych zahraničním novinářům poděkovat za to, že zveřejnili informace i fotky a videa. Naše tajné služby se novinářů velmi obávají. Speciálně těch zahraničních. Ví, že mohou ukázat, jak to je. Lukašenko chce hodně zahraničních peněz, protože máme ekonomickou krizi. Proto se bojí, že když novináři vykreslí Bělorusko špatně, on své peníze nedostane. Proto jejich práci omezuje. Vzal jsem na tu demonstraci do Molodečna několik novinářů, například ze Spieglu. Proto jsem nebyl zbit.

Takže novináři mohou sloužit i jako bodyguardi?

Ano. Tak trochu, vlastně ti nejlepší. Můj kolega tam byl stejně jako já a byl brutálně napaden, protože ho nikdo nenatáčel během toho zatýkání. Generální tajemník naší strany Sadovskij byl také zatčen ještě před 25. březnem, když jen vycházel ze svého bytu. Novináři z Nizozemska to celé natočili. U našeho soudu to ale jako důkaz nebylo připuštěno. Řekl, že to není žádný důkaz. Nakonec dostal pokutu tisíc eur (v přepočtu 27 tisíc korun, pozn. red.) za to, že nadával na ulici. Dokážete si to představit?

Máte zákon, že se nesmí používat sprostá slova na ulici?

Ano, je to administrativní přestupek, ne kriminální. Strávil ve vězení tři dny a z vězení ho dostalo, že má tři děti a jedno z nich je postižené. Jen díky tomu. Nemáme žádné nezávislé soudy.

To asi není novinka, že soudy nejsou v Bělorusku nezávislé. Ale co doopravdy za poslední týdny změnilo, že dokonce i Evropský parlament zvažuje schválení nové rezoluce? Byly to ty demonstrace?

Pokud víme, ano, europarlament zřejmě schválí novou rezoluci příští čtvrtek. Není to jen kvůli demonstracím, ale především kvůli brutálním represím během a po manifestacích. Pokud nebudeme moci Lukašenka a jeho represe zastavit, bude jich jen přibývat. Potřebujeme urgentní reakci. Lukašenkova vláda vede zemi do bankrotu, proto budou demonstrace pokračovat a s nimi i represe. Lidé nemají peníze na živobytí.

Mohou obyčejní lidé skutečně dosáhnout toho, že Lukašenko odstoupí? Nebo kdo či co to může dokázat?

Kupodivu to lidé skutečně mohou dokázat. Největší šanci má asi generální stávka. Nyní uvažujeme o tom, že bychom jednu uspořádali. Je to jiné než v Evropě. V Bělorusku nemůže nikdo spustit impeachment (ústavní žaloba podaná na voleného funkcionáře, který se dopustil závažného deliktu a je za to potrestán zbavením funkce – pozn. red.).

Společně s Lukašenkem by se ale musel změnit celý systém, ne?

Ano, máte pravdu. Nejdříve musíme změnit systém. Pokud by se na místě Lukašenka objevil třeba anděl, nic by se vlastně nestalo. Aktuálně je totiž množství korupce velmi vysoké a vyskytuje se na všech úrovních, na všech mocenských úrovních. A není to jen o ní, ale také o anarchii, ta se také vyskytuje všude. Lidé mají pocit, že nemají žádná práva a že musí udělat nějakou změnu. Někteří se bojí, že nezmůžou nic, aby změnili svůj život k lepšímu. Proto odhodí strach a vyjdou do ulic.

Hůře dopadají občas kritici Vladimira Putina, ruského prezidenta. Každý má ještě v paměti smrt Alexandra Litviněnka před deseti lety. Takhle zemřel další kritik Kremlu před nedávnem:

rumungro ( 30. března 2017 07:51 )

 Pokuta pro nemakačenka je chvályhodné rozhodnutí. Jinak je rozhovor s užitečným idiotem Sorosovi nadace o tom,jak se nedaří další Mejdan.

Zobrazit celou diskusi