Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Rusko je čím dál víc agresivnější.“ Ministr chválí NATO za posílení obrany

Autor: ČTK, base - 
15. června 2017
15:10

Ruská agrese vůči Severoatlantické alianci zesílila a země NATO udělaly dobře, když se rozhodly posílit svou obranu. Řekl to ve čtvrtek britský ministr obrany Michael Fallon, který je na dvoudenní návštěvě Rumunska.

Na schůzce ve Walesu v roce 2014 se šéfové států a vlád zemí NATO v reakci na ruskou anexi Krymu a na vývoj na Ukrajině dohodli na takzvaném Akčním plánu připravenosti. Jeho cílem bylo zvýšení schopnosti rychle reagovat na ohrožení členských zemí. Alianční síly rychle proto narostly až na 40 tisíc lidí, trojnásobek původního počtu.

Fallon připomněl anexi Krymu a řekl, že Rusko zastrašuje státy v Pobaltí a více než tři roky maří demokratický proces v západní Evropě prostřednictvím „propagandy a dalších taktik“. Britský ministr rovněž obvinil Rusko z „agrese ve východním Středomoří a prodlužování konfliktu v Sýrii“. Na jihovýchodě Evropy je podle něj NATO stále více ohroženo.

Své rumunské protějšky Fallon ujistil, že Británie se bude nadále angažovat v otázkách evropské bezpečnosti, navzdory svému nadcházejícímu odchodu z EU.

Podívejte se na video, kde Sobotka hovoří o evropské bezpečnostní spolupráci:

Martin63 ( 15. června 2017 16:27 )

Možná USA mrzí, že v Evropě už dlouho nebyl žádný velký válečný konflikt a Lend and Lease Act byl pro ně největší kšeft v dějinách, tak by se jim nějaký průser hodil.

Lucio1 ( 15. června 2017 16:14 )

Hitler by z něho měl radost...

Martin63 ( 15. června 2017 16:14 )

Postrádám logiku v jedné věci.Proč cca 500 milionová Evropa leze do pr.ele 300 milionovým Spojeným státům, aby je ochránili před 150 milionovým Ruskem, které přišlo za války o 20 milionů lidí a suroviny nepotřebuje.

hanka666 ( 15. června 2017 16:01 )

Rusové byli už v 90.letech na lopatce, k radosti USA a jejich užitečných poskoků.Naštěstí to dopadlo jinak. A to amíky a spol. neskutečně S E R E. Co děláte v Rumunsku, hnupe???? On vás někdo ohrožuje??? Když on vás Putin vykopal s všelijakými organizacemi, ratingovými agenturami, neziskovkami a spol. a utnul vám tipec ve financování. Proto tolik řevu.

Martin63 ( 15. června 2017 15:49 )

To, že se hranice NATO a Ruska přibližují není chyba Ruska, ale rozpínavost Severoatlantické aliance, která dělá co Mickey Mausum na očích vidí. Takže jenom totální blb by nepochopil, kdo je agresivnější.

Zobrazit celou diskusi