Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další útok ve Francii: Na jihu se někdo pokusil najet do vojáků. Pachatel dopaden

Autor: ČTK - 
29. března 2018
11:36

Francouzská policie dnes zadržela muže, který se ráno pokusil najet vozem do skupiny vojáků poblíž kasáren jižně od Grenoblu. Motiv činu zatím není jasný, informovala agentura Reuters. Zranění při incidentu nikdo neutrpěl.

Muž, kterého policie zadržela v Grenoblu, je podezřelý z toho, že se pokusil „z neznámých důvodů“ srazit vojáky u kasáren ve městě Varces-Allières-et-Risset na jihovýchodě Francie. „Vzhledem ke kontextu bereme událost vážně, jeho motivaci ale neznáme. Nikdo nebyl zraněn,“ řekl zdroj blízký vyšetřování.

Kolem sportujících vojáků muž údajně zhruba v 8:15 SELČ nejprve projel, přičemž jim sprostě nadával a vyhrožoval v arabštině. Asi po půl hodině se vrátil a pokusil se je srazit. Agentura AFP uvedla, že vojáci byli v okamžiku incidentu „jasně identifikovatelní jako vojáci“. Po činu muž z místa ujel.

 

Podle agentury Reuters bylo auto, které podezřelý řídil, kradené. Policisté muže po několikahodinovém pátrání zadrželi v Grenoblu, který leží pár kilometrů severně od místa incidentu. Podle televizní stanice BFMTV dosud policie nemá informace, které by ji vedly k přesvědčení, že šlo o teroristický čin.

Francie se v posledních letech potýká s teroristickými útoky islámských radikálů, kteří už v minulosti využili automobilu jako zbraně. Zatím poslední atentát se odehrál minulý pátek na jihozápadě Francie. Při útoku, který byl prvním od zrušení výjimečného stavu v loňském roce, zahynuli čtyři lidé.

bizon_pepa ( 29. března 2018 12:36 )

Sakra, na podzim mam jet na dovcu do jižní Francie. A ted nevim, jestli to jeste risknout nebo Francii definitivně odpiskat.

Zobrazit celou diskusi