Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po zemětřesení v Mexiku se zřítil vrtulník s ministrem vnitra: 13 mrtvých

Autor: ČTK, ivm - 
17. února 2018
17:20

Velké zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo v pátek místního času (v noci na sobotu českého času) jižní a centrální části Mexika. Po něm následovaly další otřesy o síle 5,8 stupně, informovala americká geologická služba USGS, která snížila odhad prvních záchvěvů ze 7,5 stupně. Následky škod letěl ve vrtulníku obhlédnout ministr vnitra, stroj ale nezvládl přistání na zdemolované plošině a při jeho pádu zemřelo 13 lidí včetně tří dětí. Sám ministr skončil v nemocnici.

Budovy se otřásaly i v metropoli země. Vyděšení lidé vybíhali při znění poplašných sirén z domů a zaplnili ulice. Podle agentur se davy lidí shromažďovaly na širokých třídách a náměstích, které představují nejbližší bezpečná místa.

Při pokusu o přistání havaroval vojenský vrtulník s mexickým ministrem vnitra a guvernérem státu Oaxaca na palubě. Oba politici pád přežili, havárie si však vyžádala 13 obětí na životech a dalších 15 osob utrpělo zranění. Mezi mrtvými byly tři děti. Všechny oběti byly na zemi. Helikoptéra se snažila přistát na plošině zdemolované po zemětřesení.

Loni v září si zemětřesení o síle 7,1 stupně vyžádalo 369 mrtvých, z toho 228 v hlavním městě. „Bylo to příšerné,“ stěžovala si agentuře AP 57letá Mercedes Rojasová Huertaová, která se ani poté, co otřesy ustaly, nechtěla vrátit do svého domu. „Jsem vyděšená. Dům je moc starý,“ vysvětlila.

„Vyběhli jsme. To je jediná věc, kterou jsme mohli udělat,“ uvedl podle agentury AFP 38letý Kevin Valladolid. „Je pravda, že už jsme dost rozrušení. Při sebemenším poplachu, který zazní, pláčeme, jsme velmi vystresovaní,“ řekl. Lidé podle něj stále ještě vzpomínají na minulé zemětřesení.

„Báli jsme se, že se všechno zhroutí“

Podle 72leté Graciely Escalanteové jí sbíhání schodů z bytu v pátém patře připadalo nekonečně dlouhé. Nakonec se jí s rodinou podařilo opustit dům ještě předtím, než se roztřásl naplno. „Báli jsme se, že se všechno zhroutí,“ řekla, pevně svíraje ruku své dcery.

Agentura AP po opravě původních údajů informovala, že epicentrum otřesů bylo přes 50 kilometrů severovýchodně od města Pinotepa ve státě Oaxaca. Ohnisko bylo v hloubce 24 kilometrů.

Zobrazit celou diskusi