Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva české turisty vytáhli z trosek hotelu. Muže a ženu zasáhlo zemětřesení na Tchaj-wanu

Autor: ČTK, ula - 
7. února 2018
08:23

V sutinách zničených budov ve městě Chua-lien na Tchaj-wanu, který v úterý postihlo zemětřesení, záchranáři dnes pátrají po desítkách pohřešovaných. Nejméně pět lidí při zemětřesení zemřelo, 243 osob bylo zraněno a dalších 60 se pohřešuje, informovala s odvoláním na starostu města agentura Reuters. Mezi zraněnými jsou také dva občané Česka. Jde o turisty - muže a ženu - které záchranáři vytahovali právě ze zříceného hotelu.

Zemětřesení o síle 6,4 stupně postihlo Tchaj-wan v úterý. Ohnisko otřesů bylo 22 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru.

Ve městě Chua-lien se podle dostupných informací zřítilo několik budov včetně hotelů či vojenské nemocnice. Členové záchranných týmů mnohdy holýma rukama trosky zhroucených budov prohledávají.

Některé se naklánějí nad zemí v úhlu 40 stupňů. Z videa agentury Reuters je patrné, že na silnicích jsou velké trhliny. V jednom z poškozených hotelů dnes záchranáři pracovali na vyproštění dvou zaměstnanců, kteří s nimi zpod sutin komunikovali. Jednoho z nich se nakonec podařilo vyprostit živého, druhý byl ale vytažen mrtvý.

Agentura AP s odkazem na tchajwanský národní hasičský sbor napsala, že katastrofa si vyžádala šest obětí, 256 zraněných a 88 pohřešovaných. Mezi zraněnými jsou také dva občané Česka.

Čechy vyprostili ze zříceného hotelu záchranáři

Po zemětřesení na Tchaj-wanu jsou zranění také muž a žena z Česka, zřejmě turisté. Bydleli v jednom z hotelů ve městě Chua-lien, který otřesy poškodily.

Video  Zemětřesením poničené Mexiko pohledem českého novináře  - Václav Lang
Video se připravuje ...

„Mezi zraněnými jsou dva občané České republiky, kteří byli ošetřeni ve vojenské nemocnici v Chua-lienu,“ potvrdil zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v metropoli ostrova Tchaj-peji Václav Jílek. „Podle vyjádření lékařů se jednalo o lehká zranění, která nevyžadovala hospitalizaci,“ doplnil. V kontaktu se zraněnými jsou dva pracovníci českého zastoupení na Tchaj-wanu.

Podle Jílka zranění Češi bydleli v Chua-lienu v hotelu, který byl mezi budovami, které se částečně zřítily. „Byli za pomoci záchranářských týmů vyproštěni a byla jim poskytnuta lékařská pomoc v blízké nemocnici,“ uvedl. „Po dohodě s oběma občany České republiky očekáváme, že během několika hodin dorazí do Tchaj-peje, kde s nimi budeme vyřizovat další potřebné náležitosti spojené se situací, ve které se ocitli,“ dodal.

Prezidentka přijela do poničeného města

V Chua-lienu žije asi 100 tisíc lidí. Ulice města jsou propadlé, bez vody zůstává kolem 40 tisíc budov a asi 1900 bez elektrické energie. Postižené město dnes navštívila prezidentka Cchaj Jing-wen. Pomoc Tchaj-wanu nabídla pevninská Čína. Čínský Úřad pro záležitosti Tchaj-wanu oznámil, že Peking je „ochoten vyslat záchranný tým na Tchaj-wan“.

Úřady varovaly, že v průběhu následujících dvou týdnů mohou ostrov zasáhnout následné otřesy o síle nejméně 5,0 stupně. Menší otřesy děsily obyvatele postižené oblasti po celý dnešní den a mnozí lidé si kvůli nim netroufli vrátit se do svých domovů.

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí velmi malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 000 budov.

Výzva Blesku: Byli jste v Tchaj-wanu v době zemětřesení?

Znáte zraněné Čechy? Pište na tip@blesk.cz



kretenos500 ( 7. února 2018 14:38 )

My, levicoví debilové, víme, že za tím zemětřesením stojí Kalousek s Drahošem!

Deneček ( 7. února 2018 09:57 )

Mají sedět doma.

Zobrazit celou diskusi