Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Poslankyně pobouřila tweetem o „znásilňující hordě muslimů“. Hrozí jí stíhání

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2018
15:16

Poslankyně a místopředsedkyně politické strany Alternativa pro Německo (AfD) Beatrix von Storchová sklidila za svůj novoroční příspěvek na sociální síti Twitter pořádnou vlnu kritiky. Kvůli antimuslimskému komentáři ji navíc čeká policejní vyšetřování. Její účet na sociální síti byl zablokován.

Storchová obvinila kolínskou policii, že ustupuje „barbarským hordám muslimů, kteří hromadně znásilňují ženy“ potom, co policisté sdíleli novoroční příspěvek v arabštině. Policie na ni podala stížnost, viní ji z „podněcování k nenávisti“.

AfD stojí za Storchovou

Kolínští prokurátoři se nyní musí rozhodnout, zda proti ní zahájí oficiální šetření. Storchová ve svém komentáři reagovala na novoroční přání policie, která ho sdílela hned v několika jazycích: němčině, angličtině, francouzštině a arabštině. Podle správců Twitteru její příspěvek narušil jejich pravidla sdílení a její účet na 12 hodin zablokovali.

Poslankyně stejný příspěvek zveřejnila i na svém Facebooku, ale i z něho ho správci stáhli. Její komentář přišel jen pár měsíců poté, co v Německu schválili nový zákon o nenávistných projevech. Podle tohoto opatření je možné za každý příspěvek, který bude chápán jako nenávistný nebo jako falešná zpráva, udělit vysokou pokutu.

AfD se za svou místopředsedkyni postavila, její členové tvrdí, že stažení jejích příspěvků se rovná cenzuře a zásahu do svobody projevu. Šéfka AfD Alice Weidelová na Facebooku přirovnala autority k „loupeživým, ženy zneužívajícím migrantům“.

Kontroverzní Kolín

Není to poprvé, co je Kolín centrem novoroční kontroverze. Před dvěma lety došlo ve městě k masovému napadení žen. Útočníky podle všeho měli být právě migranti, nebo muži, jejichž rodiče do Německa emigrovali. Loni se zase nelíbilo, že místní policisté vyslýchali stovky mužů severoafrického původu. Letos byly v německých městech při novoročních oslavách vyhrazeny „bezpečné zóny“ pro ženy, aby se útokům z roku 2015 předešlo.