Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zbaví se Trump hlavního vyšetřovatele „ruské“ kauzy? Mueller zkoumá ovlivnění voleb

Autor: Darina Jíchová - 
18. prosince 2017
14:38

Prezident Donald Trump popřel, že by plánoval propustit zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten se zabývá případem, zda Rusové nějak ovlivnili loňské prezidentské volby. Napětí spojené s vyšetřováním přitom stoupá. V sobotu se jeden z Trumpových právníků nechal slyšet, že Muellerův tým nelegálně získal tisíce jejich soukromých mailů. Podle Trumpa celá situace „nevypadá dobře“ a jeho lidé jsou „velmi znepokojení“. Právníci obou stran se mají setkat příští týden.

„Nemyslím si, že vyšetřovatelé něco objeví. Proč? Protože, jak jsme už mnohokrát uvedli, žádná dohoda s Ruskem neexistuje,“ řekl Trump. Stejně tak i jeho administrativa popřela, že by během voleb v loňském roce s Rusy spolupracovala. Prezident celou situaci označil za „hon na čarodějnice“.

Novináři se již několikrát prezidenta ptali na to, zda hodlá Muellera zbavit funkce. Jeho odpověď: „Ne, nehodlám“ se zatím nezměnila. Demokraté se ale obávají, že prezident časem Muellera vyhodí, zvláště proto, že republikáni chtějí vyšetřování ukončit. Již několik bývalých členů Trumpovy kampaně čelí závažným obviněním.

Trumpův právník Kory Langhofer, který mu pomáhal během voleb i po jejich vítězství, uvedl, že tým vyšetřovatele Muellera nezákonně získal desetitisíce jejich mailů. Navíc ve svém dopisu pro senátní výbor napsal, že Správa obecných služeb Spojených států (GSA) poskytla Muellerovi „materiály Trumpovy kampaně, mezi nimi i soukromou konverzaci“.

Muellerův mluvčí Peter Carr se brání tím, že neudělali nic špatného. „Během vyšetřování kriminálního přestupku jsme získali přístup k materiálům z kampaně a k osobním účtům podezřelých osob. Postupovali jsme podle předepsaného postupu, přístup k mailům nám často poskytli jejich vlastníci,“ uvedl Carr. Langhoferovo obvinění popřel i zástupce GSA Lenny Loewentritt.

Postup vyšetřování

Americké zpravodajské služby se domnívají, že Rusové ovlivnili výsledky loňských voleb. Trump i Rusko nařčení popírají. Během vyšetřování ruského vlivu na prezidentské volby byl obviněn i bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu Michael Flynn, který se doznal ke lživé výpovědi o telefonátech s ruským velvyslancem. Při lži nachytali vyšetřovatelé i Trumpova exporadce George Papadopoulose.

Bývalý šéf volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort a jeho kolega Rick Gates čelí obvinění, že před úřady zamlčeli své politické angažmá na Ukrajině, kde před lety působil Manafort jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Před komisí byli vyslýcháni i Trumpův syn Donald mladší a zeť Jared Kushner.

Zobrazit celou diskusi