Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rakouskou vládu vytvoří protiuprchličtí svobodní s lidovci. Dohadovali se od října

Autor: ČTK - 
15. prosince 2017
21:43

Rakušané se dočkali nové koaliční vlády. Po 61 dnech se na společné vládě dohodla vítězná Rakouská lidová strana (ÖVP) s protiimigrační Svobodnou stranou rakouska (FPÖ). V pátek o tom s odvoláním na zdroje zasvěcené do vyjednávání informovala agentura APA. Ta tvrdí, že šéf ÖVP, dosavadní ministr zahraničí Sebastian Kurz a jeho protějšek z FPÖ Heinz-Christian Strache plánují na sobotní devátou hodinu tiskovou konferenci. Nový kabinet by měl složit přísahu do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena v pondělí.

Koaliční rozhovory mezi konzervativní ÖVP a pravicově populistickou FPÖ trvaly od října, kdy lidovci vyhráli parlamentní volby a svobodní skončili třetí, těsně za sociálními demokraty (SPÖ) dosavadního kancléře Christiana Kerna. Toho nyní v čele kabinetu vystřídá jednatřicetiletý Kurz, který se tak stane nejmladším šéfem vlády v Evropě.

„Dospěli jsme k dohodě o vládě na příštích pět let,“ oznámil dnes Kurz před novináři. Politici ale neuvedli ke koaliční dohodě žádné podrobnosti. Strache poznamenal, že budou veřejnosti sděleny v sobotu.

Základními body vládní spolupráce by měla být v příštích pěti letech reforma daní, posílení prvků přímé demokracie a další zpřísnění imigrační politiky.

Kurz už ve čtvrtek ujistil, že nová vláda bude proevropská. FPÖ už dříve ustoupila od výzev, aby Rakousko následovalo Británii s referendem o vystoupení z Evropské unie. Nyní tvrdí, že je proevropskou stranou, ale kritickou vůči Unii a odmítající další prohlubování integrace. Šéfkou rakouské diplomacie by se měla stát odbornice na Blízký východ Karin Kneisslová (nezávislá za FPÖ).

Straničtí lídři dnes ale ještě jména budoucích ministrů neuvedli. V sobotu o nich nejprve chtějí informovat hlavu státu i grémia svých stran. Rakouské deníky však spekulují, že například ministrem financí by mohl být někdejší šéf rakouského účetního dvora Josef Moser, který je bývalým politikem FPÖ, avšak letos byl trojkou na kandidátce lidovců.

Ministrem vnitra se má stát dosavadní generální tajemník FPÖ Herbert Kickl. Dosavadní předseda rakouské Národní rady a bývalý prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer údajně stane v čele ministerstva infrastruktury. Ministrem obrany prý bude šéf štýrské organizace FPÖ Mario Kunasek.

Rakousko mělo dvojkoalice složené z lidovců a pravicových populistů už v letech 2000 až 2006. V roce 2005 se však od FPÖ odštěpil Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), jehož členové zůstali ve vládě a zbytková FPÖ odešla do opozice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 16. prosince 2017 05:40 )

Paráda,aspoň někdo v Evropě má rozum

Zobrazit celou diskusi