Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Budeme nelítostní, varuje KLDR před námořní blokádou. Vidí ji jako válečný akt

Autor: ČTK, Mii - 
14. prosince 2017
18:41

Pokud Washington se svými spojenci zahájí námořní blokádu KLDR, země přijme „nelítostná opatření“. Skrze tiskovou agenturu KCNA před tím ve čtvrtek varovala Severní Korea. Pchjongjang bude takový krok podle mluvčího severokorejského ministerstva považovat za válečný akt.

Americký prezident Donald Trump by podle ministerstva zahájením blokády podnikl „mimořádně nebezpečný a významný krok směrem k jaderné válce“. Pchjongjang to bude považovat za neopodstatněné narušení suverenity a důstojnosti země, dodal úřad. K jakému americkému opatření se ministerstvo vyjadřovalo, ale není jasné, uvedla agentura Reuters.

„V případě, že se Spojené státy a jejich spojenci pokusí zahájit námořní blokádu naší země, budeme to považovat za válečný akt a v sebeobraně odpovíme nemilosrdnými protiopatřeními tak, jak jsme opakovaně oznámili,“ cituje KCNA mluvčího ministerstva.

Severní Korea provedla v září svou šestou a zatím nejsilnější jadernou zkoušku. V poslední době uskutečnila také sérii raketových testů. Koncem listopadu otestovala střelu, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. Washington pak vyzval ostatní země, aby s Pchjongjangem přerušily veškeré styky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi