Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Věšení za nohy a bití: Zatčené saúdské prince si prý vzali „do parády“ američtí žoldáci

Autor: všm, var - 
23. listopadu 2017
15:20

Bití i věšení za nohy. To čekalo na prince a politické představitele Saúdské Arábie, kteří byli zatčeni v rámci tzv. protikorupční čistky. Za tou stál korunní princ Muhammad bin Salmán, který jí posílil své postavení v zemi. Ruce si ale při výsleších nešpinil osobně. Mučení pro něj prováděli najatí američtí žoldáci, jenž se nechvalně proslavili už za války v Iráku. Princ se měl také zmocnit stovky miliard dolarů z bankovních účtů zatčených. Informuje o tom Daily Mail.

Obětí protikorupční čistky v Saúdské Arábii, která vyústila v zadržení jedenácti princů a několika desítek současných i bývalých ministrů, se stal i jeden z nejbohatších lidí v arabském světě, princ Valíd bin Talál. Zadržen byl také vlivný šéf saúdské Národní gardy princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny a možný následník trůnu. V rukavičkách s nimi ale nikdo rozhodně nejedná. Po zatčení je totiž čekaly tvrdé výslechy plné bití, věšení za nohy a ponižování, jak uvedl web Daily Mail.

Bili je, mučili, fackovali a uráželi. Chtěli je zlomit,“ popsal tajný zdroj. Výslechy vedou údajně američtí žoldáci, které si měl najmout korunní princ bin Salmán. Ten je nyní nejmocnější muž v královstvíAnalytici upozorňují, že cílem nynějšího zátahu tedy nebylo jen vymýtit korupci, ale také odstranit opozici vůči korunnímu princi, který se snaží prosadit kontroverzní reformy. Minulý měsíc slíbil například obnovit „umírněný otevřený islám“ a zmírnit několik ultrakonzervativních pravidel. 

Příjemným bonusem pro prince je, že zabavil prý více než 194 miliard dolarů z bankovních účtů uvězněných. 

Kontroverzní žoldáci

Společnost Blackwater, která zatčené prý vyslýchá, je soukromá americká milice, kterou provází velmi kontroverzní pověst. V Iráku se třeba zmocnila zakázek za stovky milionů dolarů. Na zaměstnance padlo i podezření ze spáchání několika vražd, například v roce 2007 postříleli 17 lidí na jednom z náměstí v Bagdádu.

Princ si je prý vybral z praktických důvodů. „Všichni vedoucí stráží patří do soukromé milice, protože princ odmítá důstojníky, kteří by podporovali vězně,“ sdělil zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

„Zvenčí hotelů, kde jsou obchodníci zadrženi, můžete vidět obrněná vozidla saudské armády. Ale vevnitř je to zcela soukromá společnost. Vězně přemístili z Abú Dhabi, teď už všechno ovládají, sdělil zdroj.

Sama milice, která se přejmenovala na Academi, ale zásadně odmítá jakoukoli účast při mučení vězňů.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi