Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Saúdský král poprvé navštívil Rusko. Zajímá ho Sýrie, Putina ropa

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. října 2017
15:15

Ruský prezident Vladimir Putin doufá, že první oficiální návštěva saúdského krále Salmána bin Abd al-Azíza přinese uzavření nového spojenectví mezi dvěma zeměmi. Vládci chtějí jednat o ropě a o situaci v Sýrii. Putin chce dosáhnout toho, aby se Rusko stalo nezávislou silou působící na Středním východu, která bude určovat cenu ropy ve světě a dohlížet na konflikty v regionu.

Země Blízkého východu v poslední době mění své aliance a Moskva doufá, že se jim podaří uzavřít spojenectví se státy jako Turecko, Írán nebo Saúdská Arábie.

Ještě před dvěma lety bylo téměř nemyslitelné, aby saúdský král navštívil Rusko. Moskva a Rijád se nikdy na ničem nemohly shodnout, ani na řešení situace v Afghánistánu, ani jak se postavit Muslimskému bratrstvu.

Obě strany se ale rozhodly odložit své neshody. Chtějí se dohodnout na cenách ropy a probrat možné mírové jednání v Sýrii, chtějí také mluvit o roli syrského prezidenta Bašára Asada, který podle posledních zpráv nehodlá z funkce odstoupit. Saúdy hlavně zajímá, jak velký vliv bude mít v Sýrii Írán.

Saúdové se obávají o situaci v Sýrii

Ještě donedávna byla Saúdská Arábie závislá na svém hlavním obchodním partnerovi, Spojených státech, ale nyní o něm začala pochybovat. Saúdové, kteří si spojence vybírali striktně mezi státy stojícími proti šíitskému Íránu, v posledních měsících uzavřeli smlouvy i mimo svůj dřívější okruh. Rijád s Bagdádem by dokonce chtěly po 27 letech znovu otevřít hranice mezi státy.

Moderní přístup do vlády přinesl mladý a ambiciózní korunní princ Mohamed bin Salmán, který stojí i za vojenskými zásahy v Jemenu nebo za bojkotem Kataru.

Většině Saúdů se nelíbí to, že americký prezident Trump se zajímá pouze o zničení Islámského státu, ale ne o to, co bude se Sýrií, až ISIS padne. Oproti tomu Rusko má za sebou také velmi úspěšné zásahy v Sýrii a stará se i o uspořádání vlády. To je jeden z hlavních důvodů, proč se země rozhodla přeorientovat na Rusko.

Tenhle přesun zájmu ale nutí Saúdy, aby podpořili rozdělení Sýrie do čtyř zón, s čímž v předchozích jednáních nesouhlasili. Král Salmán jistě s prezidentem Putinem promluví o tom, že to bude znamenat dlouhodobou přítomnost íránských jednotek v Sýrii. Saúdská Arábie a Izrael mají strach, že se tak Írán s ruským svolením pokouší dostat pod svou kontrolu irácké a syrské území.

Kreml chce především debatovat o ropě

Co se týče Ruska, největší naděje vkládá do dohody o spolupráci s touto ropnou velmocí. Společně vloží Saúdská Arábie a Rusko jednu miliardu dolarů (22,2 miliardy Kč) do investičního fondu na podporu energetických projektů. Ve čtvrtek to v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja uvedl ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

„Zaměříme se nejen na posílení naší spolupráce v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a mimo OPEC, ale také na posílení spolupráce v oblasti ropy, plynu, elektřiny z obnovitelných zdrojů a dalších projektů pro ropná a plynárenská zařízení,“ popsal Novak televiznímu kanálu činnost fondu.

Saúdská Arábie a Rusko se podílely na vzniku dohody mezi OPEC a dalšími ropnými producenty, jejímž cílem bylo zvýšení cen ropy prostřednictvím snížení produkce o téměř 1,8 milionu barelů denně. Ceny ropy, které se v posledních třech letech snižovaly, vzrostly na současných zhruba 56 dolarů za barel. Stále jsou ale zhruba na poloviční úrovni v porovnání s rokem 2014, připomněla agentura Reuters.

Novak uvedl, že ruské firmy jednají o obchodních dohodách s energetickým gigantem Saudi Aramco. Námětem jednání je provádění vrtů v Saúdské Arábii a zájem Rosněfti o obchod s ropou. Saúdskoarabští partneři podle něj také zvažují, že by se spojili s ruskou firmou Novatek a společně v Rusku produkovali plyn. „Pracujeme na řadě smluv a budeme o nich informovat během návštěvy,“ řekl ministr.

namoroman ( 5. října 2017 16:20 )

A co sankce ? Dolárky mezi Ruskem a S. Arábií se přelévají ... a USA absolutně nejsou schopny to kontrolovat. To musí bolet! Už vidím, jak budou USA tlačit na Saudy aby s Ruskem neobchodovali !!! Jen blbá EU skáče, tak jak jí z Washingtonu písknou! Saudi by Amíky poslali natvrdo do p..... někam, jen by si to mohli zkusit ! Svět už pár let není jen Jůesej! Zlaté časy z let devadesátých až do r. asi 2012 jsou nenávratně v čudu! A Rusko (s Putinem) na tom má lví podíl! Tato návštěva to jen potvrzuje !

Zobrazit celou diskusi