Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v texaském kostele: Střelec zabil nejméně 27 lidí, včetně dvouletého dítě

Autor: mah, všm - 
5. listopadu 2017
21:06

Při střelbě v baptistickém kostele ve městě Sutherland Springs v americkém státě Texas v neděli zemřelo 27 lidí, dalších nejméně 24 utrpělo zranění. Podle svědků i malé děti. Informuje o tom televize CNN. Střelec byl podle místního šerifa jeden a střílet začal hned po příchodu do kostela.

Střelec měl podle svědků do kostela vtrhnout přibližně v 11:30 místního času. Zpravodajské weby informovaly o tom, že v kostele v 11 hodin začínají nedělní mše.

Totožnost ani motiv útočníka policie nezná. Svědkyně z nedaleké čerpací stanice uvedla, že že zaslechla asi 20 výstřelů. Lidé, kteří bydlí v okolí kostela, uvedli, že střelce slyšeli několikrát přebíjet. 

Server BBC v souvislosti se střelbou informuje o minimálně 27 mrtvých. Počet obětí BBC na místě potvrdil příslušník policie. Další zranění byli k ošetření transportováni několika záchrannými vrtulníky.

Údaje o počtu mrtvých i zraněných jsou předběžné, zranění jsou ošetřováni v okolních nemocnicích. Na místě neštěstí zasahuje jak místní policie, tak agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Policista Thomas Silvas potvrdil televizní stanici Fox News, že z kostela vynášejí těla obětí. Neuvedl ale, kolik jich je naživu. Policie dodala, že útočník je po smrti. 

Rodiny čekají na zprávy

Žena, která se stala svědkem celé události, na sociální síti popsala, že viděla, jak pravděpodobný útočník ujížděl od kostela v autě. S tím ale naboural nedaleko domu její dcery a v útěku pokračoval po svých. O svědectví informoval web Daily Mail.

Při následném pronásledování byl útočník zabit. Potvrdil to i mluvčí místního šerifa Robert Murphy.

Útočník začal pálit ihned po vstupu do kostela, kde se modlilo 50 lidí Útočník začal pálit ihned po vstupu do kostela, kde se modlilo 50 lidí | ČTK

Web Daily Mail dále informoval o tom, že na místo vyrazilo minimálně šest záchranářských helikoptér. Obyvatelé města se mezitím shromáždili v komunitním centru k modlitbám. Zároveň zde čekají na zprávy o tom, zda mezi oběťmi jsou i jejich příbuzní a známí.

Texaský guvernér Greg Abott se k situaci vyjádřil na Twitteru. „Modlíme se za všechny, kteří byli zasaženi tímto zlým činem. Děkuji bezpečnostním složkám za jejich rychlou reakci,“ napsal jen krátce poté, co se začaly objevovat informace o střelbě. Své kondolence zaslal ze zámoří i americký prezident Donald Trump.

aIIahakbar ( 6. listopadu 2017 07:01 )

Americká demokracie v praxi.

derec ( 6. listopadu 2017 06:22 )

Američani mají stále stejný problém. Jejich společnost je postavena jenom na úspěchu. Druhé místo nic neznamená. Všichni chtějí být nejlepší (nejbohatší). Vidíte jejich filmy. Všichni jsou Rambové. Americký fotbal. Co to je za sport? Co je americký sen? Jak se z chudáka stal boháč. Pokud je někdo méně úspěšný, tak mu šíbne. Pak někdo začne chlastat, někdo brát drogy a občas někdo střílet. Byl jsem v USA docela dlouho, vím o čem mluvím.

santikxauz ( 6. listopadu 2017 01:34 )

Určitě další duševně nemocný,zdravý člověk by to neudělal.

calgary ( 6. listopadu 2017 00:12 )

Pane Bystrozraky, musim Vam sdelit ze jste debil ktery nevi jak veci opravdu jsou a jebe jenom Vam

kukuku ( 5. listopadu 2017 22:28 )

Tomu se říká vykropit kostel. Kdyby seděli doma a čučeli na přiblblé seriály, udělali by líp.

Zobrazit celou diskusi