Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Miny v ulicích, z domů jen trosky a usekané hlavy: Takhle vypadá bývalé hlavní město ISIS

Autor: base, ČTK - 
18. října 2017
14:40

Arabsko-kurdské milice SDF, které s podporou mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy v úterý dobyly syrské město Rakka, hlavní baštu samozvaného Islámského státu (IS), začaly ve městě likvidovat miny a odklízet silnice. Ve středu to uvedl mluvčí SDF Mustafá Bálí. Informovala o tom agentura AP. Rakku Islámský stát prohlásil za hlavní město svého chalífátu v roce 2014. Město bylo dějištěm válečných hrůz, včetně poprav západních novinářů a humanitárních pracovníků.

O osvobození Rakky z rukou džihádistů informovala v úterý exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), oficiální prohlášení podle Bálího bude vydáno již brzy.

Rozsah zkázy města je enormní. Podle zpravodajského serveru BBC v Rakce nezůstal boji nedotčen jediný dům. Uličky města jsou navíc posety stovkami výbušných zařízení, z nichž některé vypadají jako obyčejné předměty.

Jedna z posledních bitev ve městě se odehrála na hlavním náměstí, které bylo dějištěm brutálních ukřižování a kde IS vystavoval hlavy svých vězňů. Obyvatelé Rakky tak začali místu přezdívat „náměstí hlav“, uvedl zpravodaj BBC Farás Kílání. O náměstí, které IS vnímal jako symbol své vlády, radikálové podle výpovědí svědků bojovali do posledního muže.

Stadion v Rakce, který podle Kíláního sloužil jako velitelství zpravodajských služeb IS a byl jedním z posledních míst, kde se radikálové drželi, se dostal pod kontrolu SDF teprve v úterý. Ačkoliv arabsko-kurdské milice očekávaly tvrdý souboj, v zásadě se na stadionu nesetkaly s odporem, našly hlavně spálené dokumenty. V úterý síly SDF rovněž převzaly kontrolu nad nemocnicí, přičemž zabily více než 20 příslušníků IS.

Zmocněnec USA pro boj s IS Brett McGurk krátce po sdělení o osvobození Rakky na svém Twitteru sdílel fotografie. Na jedné z nich jsou bojovníci IS, kteří se SDF vzdali. „IS přišel v Rakce o téměř 6000 teroristů, mnozí jeho členové se vzdali. Dříve krutí bojovníci, teď trapní a postrádající smysl,“ napsal k snímku.

Ofenzivu s cílem dobýt Rakku zahájily milice SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy a speciálních pozemních jednotek USA letos v červnu. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu začala už loni v listopadu, když jednotky dobyly okolní regiony v provincii. Od června si boje podle SOHR vyžádaly životy 1130 civilistů, včetně 270 dětí.

Operace se dostala do finální fáze v neděli, kdy byli z města evakuováni bojovníci IS s rodinami na základě dohody, ve které se zavázali umožnit odchod civilistům. Město tak v posledním týdnu podle koalice opustilo asi 3500 civilistů. Nakonec v Rakce zůstalo méně než 300 bojovníků IS, kteří pocházeli převážně z ciziny.

Ztráta Rakky představuje další oslabení IS, který letos v červenci přišel o Mosul, svou hlavní baštu v Iráku. Území pod kontrolou radikálů se dál zmenšuje vlivem ofenzivy, kterou proti IS odděleně vede syrská armáda podporovaná Ruskem a arabsko-kurdské milice, za nimiž stojí mezinárodní koalice.

Podívejte se na video o zajetí islámského státu:

Zobrazit celou diskusi