Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zeman o nás šíří nebezpečné nepravdy.“ Lídr muslimů z Bosny se čertí kvůli spojení s ISIS

Autor: ČTK, vr, simao - 
29. srpna 2017
12:15

Arabisté tvrdí, že pokud bude tzv. Islámský stát (IS) poražen v Sýrii a Iráku, začnou se jeho lidé přesouvat do Evropy. A podle prezidenta Miloše Zemana (72) je nešťastným adeptem na takovou základnu teroristů právě Bosna. Právě z ní však přišlo v úterý důrazné odsouzení Zemanových slov.

Zeman o Bosně jako evropské líhni teroristů promluvil v pravidelném pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. „Kdyby se podařilo – a kéž by tomu tak bylo – teritoriálně porazit IS v Iráku a v Sýrii, tak kromě toho, že se islamisté přesunou do Afghánistánu, hrozí nebezpečí, že si u nás vytvoří jakousi teroristickou evropskou základnu,“ řekl moderátorovi Davidu Vaníčkovi (33).

„Já se obávám, že takovou základnou může být Bosna, a to jednak vzhledem k národnostnímu složení v této zemi (51 procent obyvatel jsou muslimové – pozn. red.) a jednak vzhledem k tomu, že už dnes v řadě bosenských měst a vesnic vlají vlajky Islámského státu,“ tvrdí Zeman.

Zprávu ihned převzaly velké bosenské, chorvatské i srbské zpravodajské servery. Zeman chce dokonce danou problematiku řešit na Radě Evropy. „Shodou okolností tam budu asi za měsíc nebo za dva mluvit ve Štrasburku, takže určitě i tuto poznámku do svého projevu zakomponuji,“ slíbil.

Video  Dívkám bych burkiny strhl, baculky ať se zahalují: Miloš Zeman promluvil o burkinách.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Balkánský sud prachu

Zemanova slova potvrzuje i odborník na bezpečnost Ándor Šándor s tím, že hlava státu nevypíchla žádnou novinku.

„Tyto věci jsou v bývalé Jugoslávii patrné dlouho. Nejde jen o Bosnu a Hercegovinu, ale i o Kosovo či část Makedonie. Vlastně všude, kde je silný muslimský vliv, například ze Saúdské Arábie. Protože se tam teď viditelně neválčí, příliš se o to nezajímáme. A najednou přicházíme s novinkou, že je na Balkáně sud prachu,“ okomentoval pro Blesk.

Zeman čelí kritice z Bosny

Názor českého prezidenta však odmítl člen předsednictva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegović. Nesouhlasí, že Bosna by kvůli svému národnostnímu složení mohla být základnou Islámského státu v Evropě.

Izetbegović v tříčlenné bosenské kolektivní hlavě státu zastupuje Bosňáky (dříve Muslimové), kteří vyznávají islámskou víru. Důrazně se proti Zemanovu vyjádření ohradil.

Zeman „bez jakéhokoli důvodu a podkladu šíří nebezpečné nepravdy o Bosně a Hercegovině a zejména o Bosňácích, Muslimech, jež se podobají dřívějším prohlášením chorvatské prezidentky Kolindy Grabarové Kitarovičové a rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze“, citovala Izetbegovičovo vyjádření regionální televizní stanice N1, která kryje události v Bosně, Chorvatsku a Srbsku.

Izetbegović podle N1 v této souvislosti prohlásil, že se jedná o „xenofobní, islamofobní kampaň oficiálních činitelů některých středoevropských států“. Cílem těchto prohlášení je „otrávit“ evropskou veřejnost lživou představou o Bosně, zejména o jejích občanech muslimské víry, a o údajné bezpečnostní hrozbě pro Evropu.

Co se děje v Bosně?

Stát bývalé Jugoslávie, dnes Bosna a Hercegovina (BiH), má na severozápadní hranici nepřístupné zóny, kde se soustřeďují militantní muslimové, už nyní. Žijí v souladu s právem šaría a dle Europolu tam trénují na výkon hrůzných činů i dál.

Jsou v ideální lokalitě u hranice s Chorvatskem, a jako by čekali, kdy se i ono začlení do schengenského prostoru volného pohybu a usnadní jim pohyb směrem do EU.

Bosenské ministerstvo vnitra navíc zjistilo, že v případě mnoha evropských teroristických útoků, třeba na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, byla použita munice pocházející právě z tohoto teritoria.

Bosna se stala v 90. letech dějištěm krvavé občanské války, kdy v boji proti Srbům přijely tamním muslimům pomáhat tisíce bojovníků z arabských zemí a severní Afriky. Dědictví tohoto rozhodnutí je dle expertů patrné dodnes. Z BiH například s výjimkou Belgie odjelo „trénovat“ k islamistům nejvíce lidí z celé Evropy. A postupně se vrací domů. Stát se proti těmto navrátilcům snaží bojovat tak, že zpřísnil zákony a hrozí jim až 10 let basy.

sores ( 29. srpna 2017 12:32 )

Černí čmoudi na sebe vzájemně vystrkují pr.dele!!! Co když někdo neudrží smr.adlavý pr.d? No potěš koště, ta rasa je šílená, hlavně nepracující,fuj h.nu.s.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa