Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ať nám Alláh odpustí hříchy,“ prosí ve vedru dva miliony muslimů při rituálu na kopci

Autor: simao, ČTK - 
31. srpna 2017
12:53

Dva miliony muslimů se dnes začaly modlit na pahorku Arafát, aby vykonaly hlavní rituál pouti do Mekky. Od časného rána na pohorek směřovali věřící pěšky, další se k němu nechali přivézt autobusy. Policisté a vojáci ohradili přístupové trasy, aby zabránili zmatku. Na Arafátu, kde podle pověsti prorok Mohamed pronesl své poslední kázání, se budou věřící až do západu slunce modlit a prosit o odpuštění hříchů.

Už dopoledne na planině Arafát bylo 40 stupňů Celsia. Mnozí se chránili před sluncem deštníky, v blízkosti pahorky bylo připraveno přes 300 sanitek. Ze vzduchu na mohutný dav vojáci dohlíželi z vrtulníků.

Věřící na Arafátu vyslovují kromě modliteb také svá přání. Sedmadvacetiletý Nigerijec Amin Mohammed řekl, že se modlí za mír ve své vlasti, Syřanka Aufa z Homsu řekla, že prosí boha, aby ochránil Sýrii a její občany a aby zemi navrátil do stavu, v jakém byla před válkou.

„Doufáme, že nám Alláh odpustí hříchy a že budeme moci začít znovu,“ řekl sedmačtyřicetiletý Egypťan Chálid Ahmad. Traduje se, že Mohamed v posledním kázání vyzval, aby jeho stoupenci zaplatili své dluhy, měli se na pozoru před satanem, každodenně se modlili, postili se o postním měsíci a obdarovávali potřebné. Požádal také ty, kteří budou moci, aby pouť vykonali jednou za život.

Se západem slunce poutníci sestoupí na pláň Muzdalifa a nasbírají tam oblázky, jimiž budou při dalším rituálu v pátek symbolicky kamenovat satana. Pouť má muslimy obrátit k podstatě víry a mají se při ní oprostit od materiálních záležitostí. Pro mnohé je to ale nákladná záležitost.

Do Saúdské Arábie se letos sjely na hadždž dva miliony muslimů ze 160 zemí. Rituály provádějí v identickém bílém šatu, který má setřít majetkové rozdíly mezi nimi a podpořit pocit jednoty. Po ukončení rituálů si mnoho mužů nechá oholit hlavu a ženy si ustřihnou pramen vlasů na znamení nového začátku, který má ukončení pouti umožnit. V celém světě, nejenom v Mekce, se pak konec pouti oslaví svátkem obětování íd al-adhá.

hejhej ( 31. srpna 2017 13:59 )

" Sjezd" zahaleným primitivů s vymytými mozky, kteří , bohužel, věří na pomoc nějaké Alláha.

iFender ( 31. srpna 2017 13:54 )

Sjezd Barbaru zacal!

Zobrazit celou diskusi