Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivý nález: Experti zkoumají další masový hrob. Se zavražděnými bosňáckými Muslimy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. září 2017
15:27

V centrální oblasti Bosny odkryli masový hrob, ve kterém nalezli téměř 100 obětí. Jedná se o popravené bosňácké Muslimy. Forenzní experti zatím exhumovali ostatky nejméně 65 obětí z hromadného hrobu, který byl objeven koncem srpna. Podle agentury AP to dnes sdělila mluvčí bosenského Ústavu pro pohřešované osoby Lejla Čengičová.

Práce v této lokalitě Koričanske stijene v pohoří Vlašić začaly teprve nedávno. Podle všeho jde o pozůstatky masakru ze srpna 1992 spáchaného policejním oddílem z Prijedoru na západě Bosny v rámci etnické čistky prováděné v této oblasti bosenskosrbskými silami. Postříleno tam tehdy bylo na 200 osob muslimské národnosti (dnes Bosňáci).

Při předchozích exhumacích provedených v Koričanských stijenách v letech 2003 až 2013 byly podle Čengičové objeveny ostatky 117 obětí. Nyní se ještě hledá zbylých 98 obětí. Jedná se o jeden z nejkrvavějších masakrů tehdejšího konfliktu, v Bosenské válce zahynulo 100 tisíc lidí.

Většina těchto zavražděných lidí byla podle vyšetřovatelů do Koričanských stijen přivezena ze Srby zřízených vězeňských táborů nedaleko Prijedoru s lživým odůvodněním, že jde o výměnu zajatců. Jen zhruba desítka mužů se zachránila buď pádem, nebo skokem do rokle, když vraždění začalo. Za tyto vraždy bylo podle zpravodajského serveru BalkanInsight doposud odsouzeno 11 bývalých policistů z Prijedoru.

Za posledních 5 let v Bosně odkryli více než 6 masových hrobů

„Vyzvedli jsme 137 kostí, z toho 86 lebek, což znamená, že se v hrobě nachází nejméně 86 lidí. Je ale pravděpodobné, že jich je tam mnohem více,“ dodala Čengičová.

„Ostatky se našly v jeskynním komplexu, byly ukryty v přírodní šachtě a překryté obrovským množstvím kamenů,“ uvedla. Celá operace začala počátkem srpna, během dneška se budou kosti převážet do pitevny a laboratoře. Forenzní antropologové provedou testy DNA a případnou identifikaci obětí.

Minulý týden antropologové odkryli další masový hrob, našli v něm 10 obětí. Zatím se domnívají, že se rovněž jedná o bosňácké Muslimy. Během války zmizelo téměř 32 tisíc osob, zatím se podařilo objevit ostatky jen 25 tisíc z nich. Pátrání po zbylých sedmi tisících stále pokračuje.

agfor ( 23. září 2017 17:17 )

Jestli bude Merkelka a Macrón pokračovat v lákání muslimských uprdlíků, budou za čas vyhrabávat hromadné hroby evropanů (pokud ještě bude mít kdo).

Zobrazit celou diskusi