Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Iráku našli největší masový hrob ISIS. V jámě leží čtyři tisíce mrtvých

Autor: nka - 
25. února 2017
20:50

Zřejmě největší masový hrob v Iráku objevily irácké vládní síly poblíž města Mosul. V přírodní prohloubenině v poušti je podle odhadů pohřbeno kolem čtyř tisíc mrtvých, hlavně iráckých policistů a vojáků. Napsal to britský server The Telegraph.

Hrob se nachází v oblasti zvané Chasfa, v poušti asi osm kilometrů za Mosulem, jen kousek od dálnice vedoucí do irácké metropole.

Bojovníci Islámského státu tady od dobytí města v roce 2014 popravovali a pohřbívali zajaté příslušníky místních bezpečnostních sil. „Vozili sem zajaté v konvojích minibusů, náklaďáků a pickupů. Muži měli spoutané ruce a zavázané oči. Postavili je na okraj prohlubně a zezadu je střelili do hlavy,“ popsal obyvatel nedaleké vesnice, který z bezpečnostních důvodů odmítl sdělit své jméno.  

Mrtvé pak strčili ze srázu 400 metrů hluboké jámy dolů. „Zpočátku mrtvoly nebyly shora vidět. To až později, když se prohlubeň začala plnit,“ dodal místní s tím, že největší počet popravených během jednoho dne dosáhl asi dvou tisíc.

Reportéři deníku Daily Telegraph se k Chasfě dostali tento týden po dobytí oblasti iráckými vojsky. „Chasfa je určitě jedním z největších, ne-li největším masovým hrobem, který Islámský stát v Iráku vytvořil. A podle toho, co jsme slyšeli, to není jen hrob, ale i bývalé popraviště,“ řekl Belkis Wille, pracovník organizace Human Rights Watch. Ta počet mrtvých v hrobě odhaduje na čtyři tisícovky.

Popravy začaly půl roku poté, co ISIS Mosul dobyl. Jeho bojovníci prý seznamy mrtvých pravidelně vyvěšovali v místních mešitách. Do poloviny roku 2015 teroristé prohloubeninu naplnili těly až po okraj. Na mrtvé poté položili betonové zdi, které zasypali zeminou. Dnes je tak v poušti viditelná jen lehká prohlubeň.

Ofenziva za znovudobytí Mosulu začala loni v říjnu. Východní část města irácké síly dobyly v lednu, o západní část se stále bojuje.

Zobrazit celou diskusi