Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Slovenský kněz v srdci ISIS: O vlásek unikl bombardování

Autor: lm - 
9. května 2017
16:42

Slovenský biskup odvážně vyrazil do srdce Islámského státu. Jozef Haľko spolu s krajany strávil několik dní v Iráku, kam přijel odevzdat finanční pomoc na humanitární projekty a podpořit dobrovolníky, kteří se starají o místní. Přitom jen o vlásek unikl nebezpečí!

Slovenský biskup Jozef Haľko přijel do Iráku navštívit Slováky, kteří se dobrovolně starají o uprchlíky a podpořit lokální humanitární projekty. K tomu účelu jim předal dar ve výši 40 tisíc eur (milion korun) od Konference biskupů Slovenska. "V první řadě jsem chtěl lidsky povzbudit ty, kteří pomáhají lidem vyhnaných z vlastního domova, kteří ztratili všechno a potřebují pomoc," vysvětlil v rozhovoru serveru Topky.sk.

"Uvědomoval jsem si určité nebezpečí, i jsme procházeli několik metrů od hranic takzvaného islámského státu, ale bezprostředně nebezpečí nikde nehrozilo. No ale teď se dozvídám, že ty oblasti nedlouho po našem odchodu bombardovali Turci a letiště v Erbílu uzavřeli, takže jsme unikli takříkajíc o vlas," uvedl dále. 

Místní k němu prý byli velmi přívětiví. "Ze strany všech, které jsem potkal, jestli to byli křesťané, jezídové nebo muslimové, jsem zažil dobré přijetí a přátelské chování," řekl biskup.

Pro irácké křesťany tu život stále není jednoduchý. "Křesťané žijí jako ti, kteří byli nedávno krutě pronásledováni. Je to možné vidět i z toho, že u křesťanského kostela jsou vojenské hlídky," popsal. Teroristů z Islámského státu se obávají všichni. "Navštívil jsem například jeden internát studentek, který před několika měsíci přepadli teroristé 'Islámského státu'. Některé dívky, skryté pod postelemi, přežily v takové situaci až 18 hodin, než se jim podařilo přes mobilní  komunikaci osvobodit. Věděly, že pokud by je islámští teroristé odhalili, jistě by to skončilo tragicky," doplnil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi