Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Londýně měla zabíjet „Satanova matka“. A Britové po útoku zadrželi druhého muže

Autor: ČTK, ula - 
17. září 2017
09:25

Při pátečním teroristickém útoku v londýnském metru byla použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají islámští radikálové. Napsal to v neděli britský deník The Independent. Improvizovaná nálož přezdívaná jako „Satanova matka“ vybuchla ale jen částečně, takže nikoho neusmrtila a vyžádala si „pouze“ 29 zraněných. Britská ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že nálož měla potenciál zabít všechny lidi v plném vagonu metra.

Britská policie v souvislosti s pátečním útokem v londýnském metru v neděli také zadržela druhého člověka. Jednadvacetiletý muž byl zadržen na západním londýnském předměstí Hounslow a teď je ve vazbě, informovala BBC.

Už v sobotu byl v Doveru na jihu Anglie zadržen v souvislosti s atentátem osmnáctiletý mladík. Policie už tehdy řekla, že je možné, že za útokem stojí víc než jeden člověk.

Vyšetřovatelé bližší podrobnosti o sobotním zatčeném nesdělili. Není tedy známá ani jeho identita, ani údajná role v atentátu. Muž byl zatčen v zóně, odkud z doverského přístavu odplouvají lodě, což vyvolalo obavy, že by se teroristé stojící za pátečním útokem na londýnské stanici metra Parsons Green mohli snažit z Británie uprchnout.

Exploze tašky v londýnském metru:

Video  Exploze tašky v londýnském metru: Zranění mají popálené obličeje  - Reuters
Video se připravuje ...

Stejně silná bomba zabíjela  v Manchesteru

Jeden ze svědků, který zatýkání v Doveru sledoval, vypověděl, že muž nevypadal jako Angličan. „Byl to běloch, nevypadal jako Arab, ale nebyl to Angličan,“ prohlásil Daniel Vaselicu, který v Doveru čekal na trajekt.

Náměstek ministryně vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace uvedl, že bomba v londýnském metru obsahovala stejnou silnou výbušninu, která zabila 22 lidí při květnovém útoku na multifunkční halu v severoanglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grandeová. Tentokrát ale nálož částečně selhala.

Generálmajor Chip Chapman, který stál v minulosti v čele protiteroristického oddělení ministerstva obrany, připomněl, že útok byl spáchán v dopravní špičce a mohl si vyžádat velké množství lidských životů. „Všichni v tom vagonu mohli zahynout,“ řekl listu The Independent. Podle Chapmana by krveprolití při vydařené explozi zhoršily ještě šrapnely, jimiž byla bomba naplněna.

Výroba netrvá ani den

Nejmenovaní činitelé uvedli, že bomba obsahovala oblíbenou trhavinu teroristické organizace Islámský stát (ISIS) triaceton triperoxid. Tu lze podle deníku The Independent vyrobit za necelý den za použití běžně dostupných chemikálií a stala se poznávací značkou útoků Islámského státu, včetně atentátů v Manchesteru, Paříži a Bruselu.

Útok v Londýně: V této tašce někdo odpálil výbušninu:

Video  Útok v Londýně: V této tašce někdo odpálil výbušninu  - Sylvain Pennec
Video se připravuje ...


Někteří cestující z postiženého vagonu uvedli, že bezprostředně po explozi cítili ve vagonu silný zápach jakési chemikálie a viděli ohnivou kouli. Exploze vyšla z plastového kbelíku, z něhož po výbuchu trčely dráty.
„Kdyby byl ten kbelík jen zpola plný, patrně by zabil většinu lidí ve vagonu. A nechtěl bych být ani v tom vedlejším,"“řekl expert na výbušniny Sidney Alford. „Byla to hodně velká bomba. Řádná exploze by prorazila podlahu a strhla střechu vagonu, i kdyby bomba neobsahovala šrapnely,“ dodal.

Stupeň ohrožení zůstává

Generálmajor Chapman je přesvědčen, že páteční atentát nebyl dílem osamělého vlka, ale podíleli se na něm členové nějaké zločinecké sítě. „Nejvyšší stupeň ohrožení zůstane v platnosti, dokud nebudeme mít jistotu, že byly všechny složky této sítě vypátrány,“ konstatoval.

senil ( 17. září 2017 09:47 )

Britové jedí to co si uvařili. Umožňovali nekontrolovatelný přístup lidí z problematických oblastí a toto je výsledek. Podle tajných služeb má Británie možná tisíce džihádistů a není v jejich silách je všechny kontrolovat. ISIS se teď stěhuje do Evropy a naše bezzubé elity a EU s tím nic neudělají. Jsou politickou korektností vyděsené a nejsou schopny reakce. Škoda. Situace se bude jenom zhoršovat. Elity nejsou schopny ani pojmenovat problém. http://www.svobodnezpravy.com/diskuse/total/119

Zobrazit celou diskusi