Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU chce zarazit obchod s mučicími nástroji. Trýznit se nesmí, přesto se prodávají

Autor: base, ČTK - 
8. září 2017
06:25

Evropská unie bude spolu s Argentinou a Mongolskem iniciovat celosvětovou Alianci za obchod bez mučení. Očekává, že se k ní přihlásí desítky zemí, které tak vyjádří souhlas mimo jiné s přijetím opatření k omezení vývozu zboží používaného k mučení nebo výkonu trestu smrti. Iniciativu ve čtvrtek představila komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmová.

Světové obchodní spojenectví proti mučení bude formálně zahájeno 18. září během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku a EU očekává, že se k němu hned při spuštění připojí na 50 zemí ze všech částí světa. Aliance by se pak prý mohla stát základem pro širší spolupráci v OSN v tomto úsilí.

Mezinárodní právo sice mučení zakazuje, ale s nástroji mučení a bolesti se stále obchoduje. Patří k nim obušky s kovovými hroty, pásy aplikující elektrické šoky, nástroje, které uchopují lidi v pase nebo v oblasti končetin a zároveň je podrobují elektrickým šokům, chemické látky používané při popravách lidí a systémy vynucené injekční aplikace, které s nimi souvisejí, uvedla ve čtvrtek Evropská komise.

Tyto výrobky neslouží žádnému jinému účelu než působit ohromnou bolest a zabíjet lidi. Nikdy bychom neměli dovolit, aby se s nimi obchodovalo jako s jakoukoli jinou komoditou. Je načase přejít ke konkrétním činům, které tento zavrženíhodný obchod znemožní,“ prohlásila Malmströmová.

Země, které se k iniciativě přihlásí, vyjádří souhlas mimo jiné s přijetím opatření na kontrolu a omezení vývozu tohoto zboží. Celním orgánům k tomu mají jednotlivé země poskytnout vhodné nástroje, mají sledovat obchodní toky, vyměňovat si informace nebo poskytovat technickou pomoc při vytváření a provádění příslušných právních předpisů.

Přísné právní předpisy EU o obchodování se zbožím používaným k mučení nebo při výkonu trestu smrti podle Komise už přinášejí výsledky, ale problém je, že platí pouze v Evropě a výrobci tohoto zboží a obchodníci s ním se snaží předpisy EU obcházet.

sores ( 8. září 2017 08:58 )

Nic se ve své podstatě od středověku nezměnilo na to že je 21 století!!!!! Mučí se dál,znásilňuje se dál,úplatky se dávají dál,vraždí se dál a války jsou pořád někde. Už aby nás to spláchlo jaký jsme do.by.tek!!!

hennessy7 ( 8. září 2017 07:26 )

A jéje, toho se hned každý lekne, když se to komisařce EU nelíbí. Aneb za růžovější a pochopitelně duhovější svět s lidičkama bez násilíčka. Určitě se hned ISIS stáhne a začne kázat dobro. A vůbec, není to diskriminace sado-masochistů? I ti mají právo na plnohodnotný život a sem tam si někoho trochu umučit.

Zobrazit celou diskusi