Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Holčičku (7) zohyzdilo tetování z henny. Rozmar z dovolené se jí zažral do kůže

Autor: Darina Jíchová - 
17. srpna 2017
05:20

Dočasné tetování po sobě zanechalo stopu už natrvalo. Když si Madison Gulliverová nechávala na ruku kreslit krásné vzory, určitě nečekala, že jí v podobě jizev zůstanou navždy. Tetování z henny je pro děti velkým lákadlem, lékaři ale varují, že přírodní barvivo obsahuje nebezpečné chemické přísady.

Madison z anglického ostrova Wight vyrazila o prázdninách s rodinou do Egypta. Její otec se nechal přemluvit a dovolil dívce, aby si nechala v hotelovém salonu udělat hennové tetování, to ale zanechalo na dívčině ruce puchýře, které způsobila reakce na chemikálie obsažené v barvě.

Madison si na ruku od konečku prstů až po loket nechala namalovat květiny. Dočasná ozdoba vypadala krásně a ona s ní byla velmi spokojená. Krátce po návratu domů si ale začala stěžovat, že ji kůže se vzorkem po celé jeho délce svědí a pálí. Na ruce jí vyskákaly puchýře jako po popálení. Madison byla hospitalizována a henna musela být z ruky odstraněna a dívce zůstaly jizvy.

Otec přiznal: Je to moje chyba

Para-fenylendiamin (PPD) je chemikálie, která se přidává do produktů jako krém na opalování nebo barva na vlasy. Do henny se látka přidává proto, aby tetování bylo tmavší. U dětí může vyvolat hypersenzitivní reakci.

„Madison má velké bolesti,“ řekl dívčin otec Martin Gulliver (50). Tetování si nechal udělat i jeho syn Sebastian (9), u kterého PPD vyvolal stejnou reakci. Rodiče mu hennu z rukou okamžitě umyli a tím ho od bolestí zachránili. „Je to moje chyba, nevěděl jsem, že je to pro děti tak nebezpečné, na druhou stranu si myslím, že mě měli upozornit i v salonu,“ dodal Martin.

Dívčin stav byl vážný, podle rozboru pH byla koncentrace PPD příliš vysoká, proto ji lékaři poslali ke specialistům na popáleniny do nemocnice v Salisbury, kteří mají s podobnými případy zkušenost. U tetování hennou se často objevuje zarudnutí, puchýřky nebo strupy, dívčino zranění bylo označeno jako chemická popálenina vyššího stupně.

Hotel v Hurghadě se rodině omluvil a možnost tetování ve svém salonu už nenabízí.

Další případy zohyzdění kůže hennou si můžete prohlédnout v galerii: 

sores ( 17. srpna 2017 18:41 )

Dítě se nemá co zmalovávat,až dospěje ať si dělá co je mu libo. Deb.ilní prostoduchý rodiče!!! Rodí se divnolidi, ani chlap ani ženská, nahota na ulici čím více tím lépe,že.

martinprokes ( 17. srpna 2017 16:29 )

Vidím, že se tu zase sešli tupci. Tak pro vás malé vysvětlení: "tetování" henou je obyčejná malůvka, která se normálně nejpozději za 14 dní smyje. Děti si úplně normálně dávají na ruce obrázkové "obtisky", anebo nechávají na různých akcích pomalovat obličej. Jedinec s citlivou kůží může podobnou alergickou reakci zažít klidně i v těchto případech.

wildcat ( 17. srpna 2017 15:23 )

Citát z filmu Rodičovství: " Na auto musíš mít řidičák ale rodičem se může stát kdejakej blb!" Chudák dítě kterému matka nebo otec takto zpříjemní život!

villon ( 17. srpna 2017 14:39 )

3D doživotní kérka za cenu heny? Asi se narodila na šťastné planetě, holčina. Gratulky

mazliva.samicka ( 17. srpna 2017 13:23 )

To Ti chválím synku....holky jsou v dnešní době potetovaný jako námořníci...nebo krimnálníci... Hnus....už si na to nezvyknu....

Zobrazit celou diskusi