Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci Merkelovou stále milují. CDU vytáhne do voleb s brožurkami o jejím životě

Autor: base, ČTK - 
7. srpna 2017
16:45

Témata rodiny, zaměstnanosti a bezpečnosti budou před zářijovými parlamentními volbami dominovat billboardové kampani Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Celkem chce strana, která je spolu se sesterskou bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) favoritem hlasování, do kampaně investovat kolem 20 milionů eur (522 milionů Kč).

„Volební kampaň je maraton, záleží hlavně na posledních metrech,“ přiblížil v pondělí v Berlíně přístup CDU ke kampani její generální sekretář Peter Tauber. K tomu, aby i na těch posledních metrech CDU uspěla, mají přispět i billboardy, které v pondělí strana představila. CDU má nyní v průzkumech spolu s CSU náskok zhruba 14 procentních bodů před druhými sociálními demokraty.

Velkoformátové plakáty se zaměřují na tři hlavní témata, kterým odpovídají hesla „Rodiny to mají mít úplně jednoduché“, „Za dobrou práci a dobré platy“ a „Krýt záda těm, kteří nás chrání“. Celkem chce CDU takových plakátů, na kterých je vidět i motiv v barvách německé vlajky, po Německu vylepit 22 000. Menších pouličních plakátů pak bude dalších 300 000.

Své billboardy a plakáty před volbami vylepí i sesterská CSU v Bavorsku. Zda na nich bude i Merkelová, která měla v minulosti s vedením CSU tvrdé spory kvůli migrační politice, nechtěl v pondělí Tauber říci. Jasné ale je, že v kampani CDU dostane kancléřka velký prostor.

Strana počítá jednak s billboardy s obličejem kancléřky a hlavním heslem „Pro Německo, ve kterém dobře a rádi žijeme“, jednak s milionem výtisků brožurky o Merkelové. Křesťanští demokraté tak chtějí využít toho, že kancléřka i po téměř 12 letech v čele vlády patří k nejpopulárnějším politikům, a také toho, že ji řada lidí vnímá v dnešní době jako symbol stability.

První předvolební billboardy CDU se už začínají objevovat v Berlíně a Braniborsku, v dalších spolkových zemích mají být vidět od víkendu. O něco větší důraz chtějí letos křesťanští demokraté klást na kampaň na internetu a sociálních sítích.

Už minulý týden svoji kampaň představila sociální demokracie, která chce také bodovat především tradičními tématy jako je bezplatné školství nebo růst důchodů. Za trojfázovou kampaň chce dát 24 milionů eur (626 milionů Kč).

VIDEO: Jak vypadalo první setkání Merkelové a Trumpa?

agfor ( 7. srpna 2017 19:40 )

To je fakt, je to poklad. Jen ji zakopat aspoň 1,20 m pod zem a nehledat.

Zobrazit celou diskusi